Најновије

РАСТЕ ПРИТИСАК НА АНГЕЛУ МЕРКЕЛ! Немачка канцеларка планира попуштање мера: Грађани морају да имају маску, отварају се школе...

Немачка Национална академија наука сачинила је документ са јасним планом за нормализацију живота током пандемије. Њихови предлози ће изазвати бурне дебате, али би Влада у Берлину могла да их послуша.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

У последњем јавном наступу пред Ускрс, немачка канцеларка Ангела Меркел није крила да много нада полаже у савете Националне академије наука „Леополдина“. Тек када се чује њихово мишљење, рекла је Меркел, моћи ће да се закључује о томе како и када укидати мере изолације.

Академици су сада завршили предлог на 19 страница, а поједини медији преносе детаље.

“Морамо по сваку цену да избегнемо други талас заразе”, рекао је Хералд Хауг, председник Академије.

“Желимо да у живој политичкој дебати заузмемо миран и одмерен став који грађанима ипак указује на позитивне изгледе”.

Академици пишу да “оптимална заштита здравља и скори повратак у друштвени живот нису принципијелно супротстављени једно другом већ се међусобно условљавају”.

Додају да Савезна влада мора да поштује Уставом загарантоване слободе грађана те да нормализује живот чим то дозвољава смањење броја новозаражених и ако здравствени систем има капацитет да се стара и о њима, али и о осталим пацијентима.

Дискретно се критикује мањак података на основу којих би се пратило стварно ширење и опасност од вируса те се захтева да се репрезентативним истраживањем утврди колико људи у Немачкој има анти-тела на корона-вирус, то јест имунитет. Само тако се, пишу академици, могу донети утемељене одлуке.

Хауг каже да је важно посегнути и за апликацијама које прате кретање, али уз вођење рачуна о заштити приватности. „Зато коришћење апликација сме да буде једино добровољно и подаци морају да се бришу након четири седмице“, рекао је он за Шпигел.

Прво школе

Документ потписује 26 стручњака међу којима су неки од најугледнијих научника, економиста, социолога или филозофа права Немачке.

Они пишу да је неопходно отворити школе „што пре је могуће“ јер учење код куће само погоршава већ постојећу друштвену неједнакост. Препоручује се да се најпре настави врате ученици четвртог разреда основне школе, које на јесен очекује избор између преласка у гимназију или друге срдње школе. Према документу, најпре се ваља концентрисати на математику и немачки, ученици би требало да на часове долазе са маскама те да групе не броје више од петнаест ђака.

Према савету “Леополдине“, вртићи све до летњег распуста треба, као и сада, да примају само децу оних који морају на посао, попут медицинских радника или полицајаца. Научници објашњавају да мала деца не би могла дисциплиновано да носе маске те би тако била превелика опасност да пренесу вирус родитељима или бакама и декама.

Обавезно ношење маске се предлаже и за продавнице и ресторане. „Сваки грађанин би требало да има такву заштиту уз себе и да је носи када минимална дистанца не може да буде испоштована“, рецимо у супермаркету или на послу.

Препоручује се да, када је то могуће, људи и даље раде од кућа. Ако морају у канцеларије или фабрике, онда да се организује сменски рад како би у просторијама било што мање људи на што већем одстојању. Добро би било, пишу, да у сменама раде увек исте колеге како не би дошло до великог мешања. Исти принцип – одстојање и маска – требало би да важи у аутобусима, возовима или авионима.

Одбијају евро-обвезнице

Национална академија тражи брзе мере за оживљавање привреде кроз низ пореских олакшица. Препоручују да се сасвим укине солидарна доплата – коју грађани са запада земље плаћају за опоравак покрајина које су припадале ДДР-у – што би могло да изазове трзвице у владајућој коалицији Демохришћана и Социјалдемократа. Наиме, СПД инсистира на томе да десет одсто најбогатијих и даље плаћају ту дажбину.

Стручњаци су задржали конзервативни став по питању финансијске помоћи за друге државе ЕУ. Они се залажу за помоћ и повољне кредите Европске инвестиционе банке или из Европског механизма стабилности, али одбацују такозване корона-обвезнице, заједничке обвезнице зоне евра које захтевају Француска, Шпанија и Италија.

На крају, истраживачи упозоравају да се не потцене последице забране контакта по физичко и психичко здравље грађана. Психичко оптерећење би, пишу, попустило уколико би грађанима била предочена перспектива изласка из кризе.

Канцеларка Меркел се у уторак саветује са министрима привреде, финансија и здравља, а у среду разговара са покрајинским премијерима. Тада би могло да буде утаначено шта ће Немачка предузети на крају ускршњег распуста.

Савети Академије наука ће очигледно имати велику тежину. Но уколико одлучи да их следи, немачка Влада ће бити пред дивовским логистичким изазовом – наиме, биће потребне милијарде заштитних маски.

Прочитајте ОВДЕ зашто још није готов рат око нафте.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА