Најновије

ЈОВО БАКИЋ ТВРДИ ДА ПРЕМИЈЕРКА НЕ ПОЗНАЈЕ УСТАВ: Напредњачка приправница на челу владе кад год проговори слична постаје своме шефу Вучићу!

Србија је од 15. марта у ванредном стању због епидемије вируса корона.

Јово Бакић (Фото: Јутјуб)

Ипак, премијерка Ана Брнабић, једна од потписница одлуке о проглашењу ванредног стања, учестало у јавним наступима говори о ратном стању у којем је држава, иако су то две сасвим различите категорије. После ратова које су грађани Србије у не тако давној прошлости преживели, помињање ратног стања у било ком контексту у овако, за многе, стресним околностима делује неумесно. Саговорници сматрају и да оваква употреба различитих термина, макар и због „борбе против вируса“, показује колико премијерка не познаје Устав и да могуће жели да милитаризује друштво.

Професорка права у пензији Весна Ракић Водинелић каже да проглашење ванредног и ратног стања изазивају различити узроци, који се битно разликују, што је очигледно већ из саме терминологије.

– Последице оба, међутим, могу бити исте када је реч о ограничењу људских права. Устав у члану 202 подједнако регулише ограничења тих права у ванредном и ратном стању, а поставља држави и исте забране када је о ограничењима реч. Међутим, премијерка не само за време епидемије показује колико не познаје Устав, па се можда употреба погрешног термина може и томе приписати. Не искључујем ни то да, попут свог узора и ментора, настоји да милитаризује друштво у Србији, а и подиђе фрази о борби против невидљивог непријатеља – наводи Ракић Водинелић.

Социолог Јово Бакић сматра да премијерка када говори постаје слична свом “шефу“.

– Напредњачка приправница на челу владе кад год проговори слична постаје своме “шефу”. Надмена, безосећајна, манипулативна, глуматајућа и веома иритантна паничарка. У том смислу, њих двоје не само да сами треба да потраже помоћ одговарајућег лекара него ће и грађане утерати у клинике, сасвим независно од вируса ковид-19. Потоњи ће проћи, пронаћи ће се и вакцина, а за њих двоје, опаснијих по здавље грађана од вируса, остаје да се види када и како ће проћи. Не бих био у њиховој кожи када дође тај час, неопходан за почетак дуготрајног процеса оздрављења једног дубоко оболелог друштва – каже Бакић.

Политиколог Бобан Стојановић указује на потпуно бесмислено поређење.

– Не знам шта ће им то. Као да желе да овом народу и поред свих ових проблема још освеже трауме ’90-их. Наравно да је ванредно стање, проузроковано пандемијом вируса. Уместо да се грађани смирују, често ми делује да власт (а пре свега тандем Вучић и Брнабић) жели додатно да уплаши народ. Најкраће речено – веома неумесно – закључује он.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Марчело запалио Србију.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА