Најновије

АМЕРИЧКИ ВИРУСОЛОГ: Чекају нас још три таласа пандемије короне

Вирусолог Флоријан Крамер, који са својим тимом истражује могућности лечења корона вируса на медицинском факултету Ајкан у Њујорку, изјавио је да је вакцина у фази клиничког испитивања и да морамо очекивати да ће се таласи пандемије поново појавити током лета, јесени и зиме, па се морамо навићи на овакву ситуацију бар до краја године.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

У интервју за Дојче веле он је објаснио које терапије већ делују и колико дуго ће строге мере бити на снази, а поручио је да је најважније да се слушају научници, а не политичари.

“Са молекуларног становишта, овај вирус се потпуно разликује од сезонског грипа. Кад је објављен његов генетски материјал сви у научној заједници су знали о чему се ради. Најдрастичнија разлика је у томе што у популацији апсолутно нема имунитета, а нема ни лекова, ни вакцине, и зато се он шири врло лако, што ситуацију чини далеко опаснијом”, оценио је Крамер.

Према његовим речима, ово је редак случај у историји да имамо довољно финансијских средстава за развој вакцине за одређену болест.

На питање колико је реално да ћемо ускоро имати вакцину, он је рекао да је оптимиста, јер вакцина није у фази истраживања, него клиничких испитивања, али је нагласио да су она дуготрајна и имају неколико фаза, јер вакцина мора бити сигурна и делотворна пре него што је прими велики број људи.

С обзиром да се око 40 компанија бави проналажењем, Крамер не мисли да ће развој вакцине бити проблем, али упозорава да је то процес који у нормалним околностима траје петнаестак година, а сада мора да се завршити за неколико месеци, што
представља изазов и захтева стрпљење.

Он је упозорио да се ширење вируса више не може у потпуности зауставити, а мисли да то није било могуће ни крајем фебруара, и сада се ради само на томе да се ублажи штета коју ће направити.

На питање до када ћемо морати да живимо изоловани једни од других, Крамер је рекао да ће се ова ситуација наставити бар до средине или краја маја, након чега ће можда бити могуће да се друштвене активности до одређене мере врате у нормалу.

“Али може се догодити да негде поново избије епидемија и онда се опет морамо вратити на овакав режим живота. Морамо очекивати да ће се таласи пандемије поново појавити и током лета, јесени и зиме, и зато се морамо навићи на овакву ситуацију бар до краја године”, рекао је Крамер.

Он истиче да је важно рећи да опорављени пацијенти постају имуни на поновну инфекцију, што значи да могу без ризика по себе и друге да се врате на посао.

“Видимо да се појављују снажна антитела која неутрализују вирус, што значи да имуни систем тих пацијената реагује јако добро, али не постоје дугорочне студије које би утврдиле јесу ли ти опорављени пацијенти заувек заштићени”, упозорио је Крамер.

Додао је да ипак знамо са сигурношћу да људи постају имуни једно време и не могу се лако поново заразити, а чак и ако се то деси, то ће бити далеко блажи облик болести.

Прочитајте ОВДЕ   шта јавља политчки аналитичар из Вашингтона а тиче се чиповања које је најавио Бил Гејтс.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА