Најновије

Трамп протерује око 10.000 Срба

Радници, студенти и сви остали који на црно раде у Америци, укључујући и Србе, биће депортовани у матичне државе, одлука је шефа Беле куће Доналда Трампа, који на овај начин жели да заштити америчке раднике од губитка посла због пандемије коронавируса.

Трамп протерује око 10.000 Срба (Фото: flickr. com/ Правда)

- Према незваничним подацима, око 10.000 Срба без легалних папира живи и ради у Америци. Прецизан број је готово немогуће утврдити јер се мало ко од људи уопште јавља нашим дипломатским представништвима у Америци нити су контакту са неком другом институцијом. Међутим, на основу података о одласцима, али не и поврацима, знамо оријентационо колико је наших држављана у овом статусу - кажу извори, наводећи да су у питању незванични подаци.

Удар на странце

Саговорници истичу да ће у оквиру Трампових економских мера на удару бити сви странци у Америци.

- Потези и одлуке званичног Вашингтона биће драстичне и све радикалније. И сам Трамп је отворено говорио о погубим последицама короне по економију, те је и најављивао потезе којим је једини циљ да Американцима сачува послове и редовне приходе. Неће бити поштеђених, сви ће бити на удару, и конобари и беби-ситерке, молери, зидари...

Према речима Дејана Милетића, председника Центра за проучавање глобализације, Трампов потез је очекиван.

- Наравно да су му приоритет њихови грађани и заштита америчке економије. Потези администрације биће све ригиднији. То не значи да ће кренути лов на наше људе, не треба их плашити. Америка ни досад није толерисала рад на црно, а убудуће ће бити само ревносији по том питању, а поступци и политика по том питању биће додатно пооштрени - објашњава Милетић.

Гледање кроз прсте

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић објашњава да Америка због коронавируса трпи велики економски удар и подсећа на велики пад цене нафта која је кључна за привреду САД.

- И према подацима који су мени доступни, најмање 10.000 наших људи ради на црно у Америци, а бар половина њих биће депортована у земљу кад крене примена ових мера. Треба нагласити да нису само Срби на удару, све остале државе чији су држављани отишли у Америку трбухом за крухом биће суочене са наглим приливом својих држављана - каже Спасић.

Додаје да за разлику од неких држава наша земља неће имати већих проблема због повратка оволиког броја људи.

- Наша економија је стабилна, имајући у види да је и ММФ најавио раст српске привреде од 7,5 одсто. Долазак тих људе могао би да буде замајац и подстицај за нашу привреду јер имамо потребу за радницима у разним гранама, тако да њихов повратак може бити добитак за државу. Када је реч о Америци и људима који остају тамо да раде на црно, значајан податак је да годишње на студије у тој држави оде око 777.000 младих људи, међу којима има и Срба. Многи од њих после школовање остану тамо да живе радећи илегално, без икаквих папира. То је можда некада Вашингтон могао да прогледа кроз прсте, али сада када су њихови држављани на удару треба очекивати оштру реакцију. Странци ће све више добијати отказе, уз то ће им се ускратити и боравак у Америци, што је и сам Трамп потврдио најављујући суспензију зелене карте - мишљења је Спасић.

На повратак из Америке чека већ 720 људи

Када је реч о Србима који живе у Америци и који су се јавили нашим дипломатским представништвима са захтевом да буду враћени у Србију, држава је већ организовала повратак наших држављана. Свакодневно се враћају грађани који су током пандемије били у другим државама. Према доступним подацима, из Америке је стигло више од 700 захтева наших држављана који још увек чекају да буду враћени у Србију.

- Од 720 захтева, у Вашингтону имамо и 234 особе које су контактирале са амбасадом са жељом да се врате у Србију. Поред њих, исти захтев има 112 људи који су тренутно у Њујорку, као и 374 наших сународника који би из Чикага да се врате у домовину - наводе извори.

Међу путницима који чекају на повратак у земљу су средњошколци, студенти, а има и туриста, радника различитих профила, као и оних који су били део посаде на бројним крузерима.

Чињенице

- Амерички председник Доналд Трамп прошле недеље саопштио је потписати извршну наредбу о "привременом обустављању имиграције у САД" због коронавируса. Образлажући ове мере, шеф Беле куће је рекао:

- Због заштите радних места наших америчких грађана, потписана је извршну наредбу о привременој обустави имиграције у САД

- Забрана од 60 дана биће примењена на све који траже стални боравак

- На удару су и сви подносиоци захтева за зелену карту, која је услов за легалан боравак у САД

- Могуће је да поменути рок од 60 дана да буде знатно продужен

- Од уредбе ће привремено бити изузети сезонски радници.

Укупно 162 жртве коронавируса, даље ублажавање мера зависи од ситуације. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА