Најновије

ГРЕШКА ИСПРАВЉЕНА ПОСЛЕ ОШТРЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ СРБИЈЕ: ЕУ повукла део текста где се тврди да је Тесла Хрват!

Министарство културе и информисања Србије саопштило је у понедељак, 11. маја, да је "после правовремене и оштре реакције државних органа Србије са званичне интернет презентације Европске уније избачен спорни део текста у 'углу за учење' у коме је било наведено да је научник Никола Тесла чувени Хрват".

Никола Тесла (Фото: јавни домен)

Министарство културе и информисања навело је у саопштењу да се "нада да се овакве и сличне грешке више неће поновити, с обзиром да ово није први пут да се у различитим околностима, а са истим мотивима, нетачно приказује националност чувеног светског научника".

Министарство култуте и информисања је још једном потврдило да је на званичној интернет презентацији Европске уније избачен део текста у „углу за учење”, у коме је било наведено да је Никола Тесла „чувени Хрват”. Линк о томе можете погледати ОВДЕ.

Влада Србије упутила је претходно протестну ноту Европској унији, након што је на једном од едукативних сајтова ЕУ светски научник Никола Тесла представљен као "познати Хрват", јавила је агенција АП.

Како је 9. маја изјавио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, протеснтна нота је послата Бриселу, након што је на сајту "ЕУ Леарнинг Центер", намењеном деци, Тесла представљен као Хрват.

Тесла, етнички Србин рођен у Аутроугарској на простору данашње Хрватске, сматра се проналазачем електричне енергије. Већи део живота провео је у западној Европи и Сједињеним Америчким Државама, чији је држављанин постао 1943. године, али је његово етничко порекло деценијама извор несугласица између Србије и Хрватске.

Урна са Теслиним посмртним остацима чува се у музеју који носи име овог научника у Београду. Српска православна црква (СПЦ) је у неколико наврата иницирала да се његови посмртни остаци сахране на платоу испред Храма светог Саве, али се то није догодило због бурне реакције дела, претежно научне, јавности.

Споменик Тесли подигнут је у Београду и главном граду Хрватске Загребу.

Погледајте ОВДЕ званичну интернет презентацији Европске уније где тврде да је Тесла Хрват.

 

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА