Најновије

Штрајковали глађу, а у џеп стављају велики новац!

За многе становнике Србије штрајк глађу, нажалост, није избор већ свакодневица, јер су на ивици егзистенције. Међутим, то се не може рећи за народног посланика СНС Александра Мартиновића, који је изабрао да током штрајка од непуна три дана ништа не једе (иако је ухваћен да жваће), јер прима седам плата, а не може ни за његову страначку колегиницу Сандру Божић, која се, такође, не може "похвалити" немаштином.

Мартиновић и Божић (Фото: Јутјуб)

Штрајк глађу може бити (крајње) легитимно средство борбе за неке циљеве, када они постоје, али у овом случају, у потпуности је нејасно због чега је овај двојац из посланичке клупе СНС-а приступио гладовању. Сандра Божић је од овог "страначког чина" одустала прекјуче, али је због тога Мартиновић наставио да гладује, читај - кришом једе, додуше до јуче, а све укупно, уз примања која има, највише да се смеје грађанима Србије у лице. Пошто је рекао да ће то чинити све док "тужилаштво и судство не реагују на фашистичке испаде Бошка Обрадовића", свој "штрајк глађу" прекинуо је јуче, пошто је против Обрадовића поднесена кривична пријава.

Мартиновић месечно прима 264.000 динара. Подаци доступни јавности на сајту Агенције за борбу против корупције кажу да је Александар Мартиновић од 1. октобра 2012. године Агенцији за борбу против корупције пријавио своју плату од 70.000 динара коју прима од Правног факултета у Новом Саду. Онда је пријавио још 60.000, затим и 19 из исте установе, истог дана, што укупно износи 149.000 динара. Од Народне скупштине Србије прима 30.000 динара, а тај износ пријавио је 3. јуна 2016. године, а пошто је и одборник у Скупштини општине Рума, од њих добија 25.000 месечно. Године 2018. уследио је још један ангажман и плата, и то од Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје, где прима 60.000 месечно. Када се све ово сабере, Мартиновић сваког месеца прима 264.000 динара.

То је готово пет пута више од просечне плате у Србији. Избор да се штрајкује глађу против опозиције, ем је вероватно први забележен у историји, ем је ругање грађанима Србије.

Са друге стране, Божић као народна посланица тренутно месечно прима 100.638,00. Она је Агенцији за борбу против корупције од 2015. године пријављивала више прихода, јер је обављала више функција. Међутим, неке су се и преклапале, па је у неком тренутку добијала и по две плате. 

У априлу 2015. године била је в.д. директора ЈКП Грејање ПО, и за ту функцију примала је 91.556 динара. Овај посао обављала је до 31. марта, када је постала директорка овог предузећа. Следећа промена коју је пријавила Агенцији за борбу против корупције уследила је 8. марта 2018. године, када је постала народна посланица за плату од 106.240 динара. 

Међутим, паралелно са тим била је и "самостални стручни сарадник на пословима плана и анализе" у ЈКП Хигијена Панчево, а ову функцију обављала је од 6. децембра 2018. до 11. јануара 2019. и то за надокнаду од 65.000 динара.  

Она је била и члан управног одбора Завода за јавно здравље Панчево од 21.септембра 2016. до 5. јула 2017. године, а за тај ангажман била је плаћена 13.200 динара.

Међутим, ни ово нису сви послови које је Божић обављала. Према извештају Агенције за борбу против корупције, она је у периоду од 16. маја до 15. октобра прошле године радила пет месеци у ЈКП Водовод и канализација ПО Панчево, за накнаду од 100.000 динара. Тако да је и посланица СНС имала пуно бенефита од своје странке, јер је поред свог првобитног посла, у пар наврата радила и друге послове за које је имала надокнаду много вишу од просечне плате. Сви ови послови су у јавним предузећима, па није ни чудо што Божић здушно брани своју странку!

Политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић каже да су Мартиновић и Божић штрајковали глађу као одговор на Бошка Обрадовића и да би обесмислили све.

- Сулудо је уопште и прицати о штрајку глађу власти. Парадокс сам по себи. Да су овде посланици стварно аутономни и слободни, онда би и могли да покрену институционалне механизме да судска грана власти крене да ради свој посао, али не само у случају Ристичевић већ и због низа других питања који оптерећују ову земљу. Ово је био само перформанс, знали смо сви да неће потрајати дуже од дана или два. Ми као друштво би требало сви да дигнемо глас да тужиластво и судови крену да раде свој посао. А чак је и тотални парадокс то што је власт изабрала да штрајкује двоје посланика који имају по пет до седам плата. Могли су макар да нађу некога ко има само плату из Народне скупштине, да макар мало мање све буде дегутантно - рекао је Стојановић.

Амерички плаћеници кренули у инвазију на Венецуелу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА