Најновије

Стефановић: Наш план је да се одложе избори заказани за 21. јуни

Наш план је да се одложе избори заказани за 21. јуни, пре свега из здравствених разлога, али и због тога што су правна држава и слобода медија укинути, изјавио је у интервјуу ФоНету заменик председника Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић.

Борко Стефановић (Фото: Јутјуб)

Он је нагласио да се, посредно, преко Европског парламента, покушава померање избора.

У серијалу разговора Квака 23, он је прецизирао да се одлагање избора покушава уз помоћ посредника и заинтересованих страна, попут Европске уније (ЕУ), која је већ посредно у то укључена, преко Европског парламента.

За такву акцију „није касно“, рекао је Стефановић новинарки Даници Вученић, и подсетио да Савез за Србију (СЗС) „на томе месецима инсистира и да има континуирану комуникацију са људима из Европске комисије и Европског парламента“.

Како је објаснио, намера СЗС је скупи што више опозиционих странака и да ванинституционалним и институционалним средствима „натерамо власт да се избори одложе, пошто избори 21. јуна нису избори“. Кроз групацију странка која постоји, и која ће се ширити, циљ СЗС је да „заједнички изађу на будуће изборе и победе Вучића“, рекао је Стефановић.

Он лично не би волео да разговара са Вучићем, али би разговарао са представницима државе и партије на власти и поручио да постоји могућност да се „тако нешто издејствује“. „Не покушавамо ми Вучића да убедимо ни у шта, јер нам крушку не би дао да смо тражили, и ту илузију смо одавно изгубили“, изјавио је Стефановић.

Како је предочио, „ми разговарамо са светом и разговарамо са другим опозиционим странкама и групацијама да нас се још више скупи“.

На опаску да представници ЕУ сматрају да бојкот није решење, Стефановић је узвратио да многи разумеју бојкот и да Србија не би требало да буде једина земља Европе у којој се на рубу пандемије одржавају избори.

Упитан да ли би СЗС изашао на изборе, ако их Вучић помери за јесен, одговорио је да „није реч само о померању избора, већ и променама које ће онемогућити притиске на бираче и отварање медија, а пре свега РТС“.

Стефановић не мисли да ће опозиција „одједном почисити Вучића“, али сматра да он има велики проблем, јер на апсурдан и извитоперен начин копира опозицију у свему, изузев у бојкоту.

Према Стефановићевој оцени, „једина ствар која оштећује овај режим до мере да ће довести до његовог пада много брже него што се он нада јесте бојкот, као први корак“. „Опозиција је срећна што је уопште жива, после осам година тортуре, блаћења, прогона и хапшења“, нагласио је заменик председника ССП.

Ипак је очувала јединство, иако је оно, признаје Стефановић, „делимично нарушено одлуком Покрета слободних грађана (ПСГ) да изађе на изборе“. Када је реч о учешћу неких опозиционих странака на изборима, Стефановић прави разлику између ПСГ и Нове странке, с једне, и „клијентелистичких“ партија и савеза, попут Србије 21 или Метле.

Он види ПСГ као несумњиво опозициону партију, која исто жели промену система и одлазак ове власти, „али се разликују у методологији“.

Указао је, међутим, да излазак ПСГ на изборе, можда невољно и несвесно, ипак пружа легитимитацију и подршку Вучићевом режиму и „доприноси наставку ненормалности стања и лудила у које је власт гурнула Србију“. Осврћући се на штрајк глађу лидера Двери Бошка Обрадовића, истакао је да га на личном и пријатељском плану убеђују да због здравља од тога одустане. Истовремено, „изражавају солидарност са тим личним чином побуне до кога није дошло кроз заједничку одлуку СЗС“, напоменуо је Стефановић, који допушта могућност да је у тренутку превагнула „импулсивност“.

Одговарајући на питање о дугорочним захтевима Обрадовића, чије би испуњавање представљало процес, он је констатовао да би „све би то могло да се реши када би се Бујошевић и Ненад Љ. Стефановић сетили да су некада били новинари“.

Према објашњењу Стефановића, то би значило да позову Обрадовића „у прајм тајм увече на РТС сат времена, јер би, у том случају, Бошко преиспитао своју одлуку, а многи грађани Србије први пут чули шта се у овој земљи дешава осам година“.

На питање да ли је тај штрајк блокирао СЗС и учинио да делује разједињено, Стефановић је подсетио да је „Савез направљен око програма од 30 тачака“.

Према његовим речима, жеља је да се дође до „нормалних избора и ослобођења Србије, док све остале разлике међу чланицама остају“. „Централна тачка је у томе што је цео СЗС потпуно јединствен и апсолутно монолитан у одлуци да се боримо активно против лажних избора 21. јуна и да их бојкотујемо“, прецизирао је Стефановић.

Он разуме Обрадовића, али не разуме да људи из опозиције која излази на изборе имају илузију да ће сутра постати посланици и да ће нешто моћи да мењају кроз Скупштину, „док ће заправо бити само чиновници једне узурпаторске власти“.

На питања о улози Двери у СЗС, имајући у виду да су, као десничарска организација, износиле ставове који се могу карактерисати и као шовинистички и организовале акције са елементима насиља, Стефановић је одговорио да „опозиција не прави рецепт за пекмез, нити је на избору за мис“.

Како је образложио, „прекопута ње се налази озбиљан узурпатор и човек који је буквално створио криминалну хоботницу, уз помоћ мафије, навијачких група и дилера дроге“. „Ми смо у стању перманентног хладног грађанског рата. У тој ситуацији, уз све нелагоде, разлике и принципијелне позиције, не смемо дозволити да гледамо ко је са леве, а ко са десне стране, јер ако гледамо ко је какав и да ли је овај или онај бољи, нећемо успети“, уверен је Стефановић.

Истичући да опозиција мора да се укрупни, он је предвидео да ће се, после избора 21. јуна, то и десити. Тада ће се многи који буду учествовали, како је проценио, „срести са собом кроз резултат који буду остварили на тим лажним изборима и кроз сопствену немоћ да у диктаторској пирамиди јачају своје организације буџетским новцем“.

Он сматра да је ситуација слична као деведестих у време бомбардовања, када је, силом прилика, као и хиљаде других, отишао у рат, и питање је да ли је био у рату за Слободана Милошевића или да брани своју земљу. То је велико питање, „неки ће рећи прво, а неки друго“, рекао је Стефановић, који је најавио да ће СЗС кампању бојкота избора „водити у складу са здравственим околностима“.

„Оне су такве да ни изборна кампнаја не може да се води нормално“, указао је он, из инсистирање на томе да је бојкот последица „бунта грађана, а не партијских одлука“.

Према тумачењу Стефановића, „грађани су, кроз лупање у шерпе и супротстављање хулиганима који су се пели по крововима зграда, показали да не желе да трпе зулум партије на власти“. На констатацију да грађани, упркос свему, у партијама опозиције и опозиционим савезима ипак не препознају своје представнике, Стефановић је оценио да је „грађанима битно да се победи режим“.

„Поверење се стиче одговорношћу и доследношћу, а СЗС то и показује, јер поштује Споразум са народом који је потписао“, закључио је Стефановић.

Да ли ће Мађарска повући признање такозваног Косова, сазнајте ОВДЕ.

 

Извор: fonet.rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА