Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ ИМА ЗАДАТАК: Да чува рејтинг власти?!

Неуставно, непропорционално и популистичко – ове придеве саговорници danas.rs најчешће користе коментаришући наредбу председника Србије Александра Вучића да се припадници Војске Србије ангажују у општини Шид и помогну полицији у обезбеђивању центара за смештај избеглица.

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

Како је јавио РТС, током викенда око 70 припадника Војске Србије распоређено је у три прихватна центра – „Адашевци“, „Принциповац“ и „Шид – Станица“, где борави око 1.900 миграната из 18 земаља. Војници ће се у три смене, смењивати на пунктовима који се налазе испред ова три прихватна центра.

За овим кораком, према мишљењу Радоша Ђуровића, извршног директора Центра за заштиту и помоћ тражилаца азила, није било потребе.

– Успостављање јавног реда и контрола државних граница су у надлежности полиције. Ангажовање војске у ова три центра је непримерено и нисам сигуран с којим циљем је то учињено, каже Ђуровић.

А осим што је непримерено, ангажовање припадника Војске Србије представља и злоупотребу ове институције, сматра Никола Лунић, пензионисани официр речне морнарице и извршни директор Савета за стратешке политике. Он напомиње да је једна од мисија војске подршка цивилним властима где се подразумева да оне нису у могућности да одговоре на неку безбедносну претњу.

– Уколико су такве процене, онда је могуће ангажовати војне јединице уз истовремену оставку министра унутрашњих послова и свих његових сарадника који нису били у могућности да са снагама којима располажу обезбеде три прихватна мигрантска центра. Обзиром да се оставке нису десиле, онда је лако закључити да је лоше управљање мигрантском кризом довело до незадовољства дела грађана што би могло имати директне последице на парламентарним изборима, наводи Лунић.

Формално, међутим, мотив за наредбу о ангажовању војске је безбедносне природе. Како је председник Вучић образложио за телевизију Прва, након отварања кампова, који су били затворени током ванредног стања, дешавају се ситне крађе и неовлашћени упади на поседе, због чега се грађани осећају небезбедно.

– Не могу да кажем да се дешава извршење најстрашнијих дела, али ситних крађа и упада на туђе поседе, појаснио је Вучић.

Никола Ковачевић, правни аналитичар Иницијативе за економска и социјална права А11, сматра да је овај безбедносни ризик инсцениран.

– Мигранти нису безбедносни ризик. Стварно не могу да поверујем да полиција, која иначе обезбеђује скупове високог ризика са више десетина хиљада учесника, није у стању да осигура безбедност у три центра у којима има око хиљаду и по људи, истиче Ковачевић.

Слање војске у мигрантске центре изнова је бацило светло на услове живота за људе који у њима бораве. Мигранти су били повргнути најстрожим мерама изолације, пошто им током читавог трајања ванредног стања није било дозвољено напуштање центара. Ова мера остала је на снази и након укидања ванредног стања, захваљујући наредби министра здравља. Недавно, и ова наредба је престала да важи чиме је престао да постоји правни основ да се мигрантима забрани слобода кретања.

Ипак, како каже Никола Ковачевић, слањем војске у центре у општини Шид, ова неуставна одлука је де факто и даље на снази.

– Уколико им није омогућено да излазе и враћају се у центар по слободној вољи, на исти начин на који је грађанима Србије дозвољено да излазе из својих домова, ради се о незаконитом и арбитрарном лишавању слободе. Таква одлука нема утемељење у закону, а ти људи немају право жалбе или могућност правног савета, наводи Ковачевић.

Како су казали у Комесаријату за избеглице, мигранти у свим центрима имају право да напуштају центре, али уз посебне дозволе.

– Дозволе се издају на одређени временски период, који не може бити дужи од 72 сата. Овакав систем ће бити на снази током прелазног периода, током којег ће центри постепено да буду отварани. Дозволу може свако да добије, али не могу сви истог дана. Опасност од заразе и даље постоји и људи у центрима то врло добро разумеју, речено нам је у Комесаријату за избеглице, уз додатак да ће овај привремени аранжман трајати до окончања епидемије вируса корона.

Радош Ђуровић истиче да у теорији сви мигранти имају могућност напуштања центара, али да у пракси то није случај.

– Ситуација варира од центра до центра. Нама су се јављали људи који тврде да им није дозвољено да изађу из центра, наглашава Ђуровић уз опаску да ће поуздане информације о функционисању система дозвола имати након што се лично увере на терену.

Упитан о мотивима који, према његовом мишљењу, стоје иза одлуке да се ангажује војска, Никола Лунић одговара да власт прибегава популистичким мерама које доприносе виртуелном осећању безбедности.

– Политичари оваквом одлуком понижавају припаднике ВС, посебно елитне јединице, који се ангажују на лишавању слободе мигрантске популације, уз предизборну медијску кампању која свакодневно извештава о присилном враћању миграната у прихватни центар. Не изводећи паралеле са историјом, ово представља злоупотребу војске, а оправдана је сумња да се игноришући способности МУП-а, војска и противуставно користи, закључује Лунић.

На радост ултрадесничара

Претходних дана у фокусу јавности био је центар за прихват миграната у Обреновцу, најпре због инцидента у којем је једна особа аутомобилом упала у центар, а потом и због протеста испред центра који је организовала екстремно десничарска организација Левијатан. Како наглашава Никола Ковачевић, правни аналитичар Иницијативе А11, ангажовање војске у мигрантским центрима допринеће јачању ксенофобних ставова у друштву. „Овим ће ултрадесничарске групације само ојачати своју аргументацију тврдњом да су мигранти безбедносни ризик, чим је војска ангажована. Они ће се свакако радовати овој вести“, каже Ковачевић.

Вулин: Не очекујемо проблеме

У складу са наређењима добијеним од врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Војска Србије је преузела одговорност за спољно обезбеђење мигрантских кампова у Општини Шид – рекао је јуче министар одбране Александар Вулин у Шиду и додао да не очекују велике проблеме и да ће неко употребити силу.

Прочитајте ОВДЕ о највећим српским светињама у Црној Гори!

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА