Најновије

ДАЧИЋ: Криза изазвана корона вирусом показала значај регионалне сарадње

Криза изазвана пандемијом Ковида 19 показала је колико је важно да регион сарађује, јер вирус не познаје границе, степен економског развоја или друге разлике, поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и поновио да је Србија спемна за даље ангажовање у региону ради учвршћивања економских веза и јачања заједничког тржишта.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је то рекао на видео конференцији министара спољних послова Западног Балкана и министара спољних послова чланица ЕУ које су непосредни суседи региона - Грчка, Бугарска, Румунија, Хрватска, Словенија, који је одржан на иницијативу шефова дипломатија Грчке и Северне Македоније - Никоса Дендијаса и Николе Димитрова.

Министри су разматрали како успешно допринети, кроз заједничку сарадњу, наредним фазама суочавања са социо-економским последицама пандемије.

Дачић је поздравио одлуку о успостављању тзв. "Зелених коридора" у региону, што је омогућило да се током кризе медицинска опрема и основне животне намирнице неометано транспортују кроз регион, без застоја на граничним и административним прелазима.

- Свима би нам значило да се омогући и олакшани прелаз граница ЕУ, што би додатно потврдило да је наш регион нераскидиво везан са унутрашње тржиште ЕУ. За похвалу је реализована сарадња са ЕУ, бар када је о мојој земљи реч, али и осталима у региону, по питању репатријације грађана које је избијање пандемије затекло далеко од матичних држава - рекао је министар.

Дачић је рекао и да је Србија предузела конкретне кораке ка постепеном отварању граница, уз поштовање епидемиолошких препорука, саопштило је Министарство спољних послова.

Он је подсетио да Србија од 1. јуна отвара границе за држављане Албаније, БиХ, Црне Горе и Северне Македоније, што је, каже, такође у духу јачања поверења и сарадње у региону.

- Очекујемо да ће и остали партнери из овог дела Европе, поштујући савете експерата, кренути у ублажавање мера и постепено отварање граница - навео је Дачић и додао да је убеђен да ће и ове године највећи број туриста летовати у Грчкој, пре свега, зато што желе да буду у пријатељској земљи.

Дачић је подвукао да се Србија ухватила у коштац са пандемијом правовременим и ефикасним мерама.

Подсетио је да је Србија, у циљу отклањања негативних последица пандемије, усвојила Програм економских мера за смањивање негативних ефеката пандемије и подршку привреди који обухвата мере пореске политике, директне подршке приватном сектору, мера за очување ликвидности приватног сектора и директне подршке пунолетним грађанима.

Шеф српске дипломатије је истакао и да, без обзира на тренутне околности, Србија није изгубила из вида значај европског пута и свеобухватне реформе друштва.

Дачић је додао да је одлука ЕУ и Хрватске, као председавајућег Савету ЕУ, да у јеку кризе не одустану од Самита са Западним Балканом, охрабрује да наша визија заједничке будућности није једнострана.

- Настављамо да радимо на реализацији наших циљева и надамо се да ће, у складу са тим, ускоро бити отворена и нова преговарачка поглавља са Србијом. Надам се да вероватна одлука ЕК да одложи објављивање Пакета о проширењу за јесен неће имати утицаја на наставак процеса европске интеграције Србије и организовање нове Међувладине конференције - рекао је Дачић.

С друге стране, додао је Дачић - наш одговор на кризу још једном је показао да смо неспорно део Европе, са одговорним и зрелим институцијама и друштвом.

- Сарадња и солидарност су се, као и много путе пре, показали као кључни за излазак из тешке ситуације. Сви смо током пандемије били усмерени пре свега ка очувању здравља и живота наших грађана, међутим, сада се пред нама назиру нови изазови и потреба превазилажења последица кризе. Стога се надам да ће међусобна помоћ и подршка бити настављена, будући да једино на тај начин можемо да се надамо опоравку - рекао је Дачић.

Додао је и да пакет помоћи који је ЕУ издвојила за регион, као и бројни други кораци које је Унија предузела, нас уверавају да у нашим напорима нисмо сами.

- Заштитна медицинска опрема коју смо упутили појединим суседима, као и репатријација грађана ЕУ, представљају мали допринос Србије заједничкој борби и уверавам вас да на нашу подршку и преданост и даље можете да рачунате - закључио је Дачић.

Војници у Војсци Црне Горе који су српске националности разоружани и послати кућама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА