Најновије

ЂУРИЋ: Приштина показује нервозу од могућег наставка дијалога

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да приштинска власт показује нервозу због могућег наставка дијалога Београда и Приштине и да увођењем додатних такси и разним другим потезима покушава да "спречи конструктивну дебату и дискусију".

Ђурић (Фото: Канцеларија за КиМ)

Он је нагласио да изјава Аљбина Куртија да "неће разговоре о мапама, посебно не са председницима" у преводу значи да се панично плаши разговора где би са друге стране стола седео Александар Вучић.

- Он би желео да бира ко ће представљати српску страну у разговорима. То показује нервозу од могућег наставка дијалога. Да се то не би десило он и његова влада стално уводе додатне таксе, измишљају различите методе како да спрече конструктивну дебату и дискусију - рекао је Ђурић.

Додаје да Приштина само декларативно жели наставак дијалога Београда и Приштине, али да унапред кажу да неће правити уступке, да очекују да Србија призна независност КиМ, да ће они признати Србију.

- Као да ми нисмо држава и да чекамо да нас признају Аљбин Курти, Хашим Тачи, Кадри Весељи. Неће дијалог о мапама и да за преговарачким столом седи Вучић. Вероватно би више волели преко пута да виде политичке истомишљенике из Београда - рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Уставни суд у Приштини ове недеље могао би донети одлуку у корист Хашима Тачија и да Приштина добије нову владу, а Ђурић сматра да је посреди политичка игра и покушај да се одложи евентуално формирање владе у којој Аљбин Курти не би имао кључну улогу.

- Могуће је да је у питању и страх, пошто смо видели најаве да ће бити нереда. То је врло опасна ситуација у којој Срби треба да воде рачуна да не буду увучени у сукоб, јер Србе ни са једном од тих страна не очекује ништа добро - рекао је Ђурић.

Наглашава да је важно што Срби на КиМ имају јединствену Српску листу и да та листа треба да игра што значајанију улогу у политичком животу.

- Председник Вучић и цео наш тим смо радили годинама да заменимо подељеност на мале феудалне господаре на КИМ којима су лакше манипулисали албански политичари и међународна заједница и да направимо јединствени блок - нагласио је он.

Истиче да Приштина, али и неке од држава чланица ЕУ гласно говоре шта неће, а да нико неће да каже шта хоће.

- Знамо шта хоће, а то је да натерају Србију да призна независност Косова и то у границама које су они зацртали и прогласили 2008. године. Видимо брутални цинизам у коме неки од њих говоре да су против промене граница, мислећи на границе које су они нацртали 2008. године - појаснио је Ђурић.

Напомиње да се истурају регионални лидери као што је председник Северне Македоније Стево Пендаровски који је говорио да је против промене граница, а заборавио је да су он и његова политика подржали прекрајање граница 2008. године.

- Гледа да изјавама буде допадљивији Албанцима и Берлину. Он је уз помоћ Албанаца и постао председник Северне Македоније - навео је он.

Напомиње да економске мере - таксе, које је Приштина увела на робу из централне Србије довеле да тога да су за 20 до 30 одсто поскупеле основне животне намирнице у албанским срединама.

- У српским срединама је добра снадбевеност. На почетку пандемије Албанци масовно похрлили у српске продавнице да се снадбеју. Њиховим лидерима је важније да истерају шовинистичкиу идеологију мржње, него да обезбеде храну - навео је он.

Подсетио је да је Београд имао потребу да обезбеди помоћ за здравствени систем и у албанским срединама на КиМ током епидемије, али да су то критиковали пришстински лидери - Весељи, Харадинај.

- Они су рекли да би пре умрли него да се тестирају српским тестовима. Људи који су имали конструктиван однос у тој ситуацији су се уплашили и нису желели да приме даљу помоћ - навео је он и додао да је после тога онемогено српским лекарима да уђу на КиМ.

Српски војници добили ментални рат против НАТО. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА