Најновије

ВЛАСТ УСТУКНУЛА! Стефановић: Неће бити дуплих техничких прегледа

Министар изјавио да неће бити такозваних дуплих техничких прегледа за возила старија од 15 година. Ова одредба неће бити примењивана и ићићемо на измене тог закона, рекао је Стефановић.

Небојша Стефановић (Фото: Јутјуб)

Неће бити дуплих техничких прегледа као што је најављено, већ ће они бити као и до сада на годину дана, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је појаснио да је законским одредбама из 2009. године предвиђено да технички прегледи буду на шест месеци за возила старија од 15 година.

"Ова одредба неће бити примењивана и ићићемо на измене тог закона. Нико не треба да се плаши. Технички ће бити на годину дана, како је било до сада", рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Упитан да ли је задовољан резултатима Закона о саобраћају који је ступио на снагу почетком априла он је рекао да ако један човек погине у саобраћају не може да каже да је задовољан у потпуности.

"Могу да кажем да је импресиван напредак када поредите са свим претходним годинама. Прошле године до 15. маја имали смо 61 погинулог у саобраћајним несрећама, данас имамо 35 погинулих што је значајан напредак и скоро 1000 мање повређених у саобраћајним нестрећама", појаснио је Стефановић.

Он је појаснио да тек предстоји летња сезона и најопаснији период што се тиче саобраћајних несрећа те да ће бити настављено са ригорозном применом закона.

Подсећа да умор, вожња у алкохолисаном стању, невезивање сигурносних појкасева, прекорачење брзине, најчешћи фактори који доводе до саобраћајних несрећа.

Ефектива: Дупли технички казна за сиромашне

Увођењ додатног техничког прегледа за возила старија од 15 година, не само да неће допринети повећању безбедности на путевима, већ је и супротно Уставу Србије, који забрањује дискриминацију по било ком основу, чак и економском. У овом случају се дискриминишу возачи лошијег имовинског стања.

Ово се наглашава у саопштењу Удружења за заштиту потрошача "Ефектива", које наводе да ће затражити оцену уставности одлуке којом се уводе дупли технички прегледи. Они сматрају да ова одлука неће уједначити цене, јер она мора бити тржишно одређена на бази квалитета услуге која се пружа.

Одређивањем цене обављања техничких прегледа се спречава конкуренција међу пружаоцима ове услуге, па се самим тим губи и квалитет пружене услуге - тврде у "Ефективи". - Власници возила старијих од 15 година су дискриминисани на основу једног критеријума који не мора нужно да значи да је возило у лошем стању. Претпоставка је да власник оваквог возила исто поседује због лошијег материјалног стања, те да је тада експлоатација возила мања.

У овом удружењу сматрају да ако се већ уводи овај намет, онда сразмерно повећању цене прегледа треба регулисати и квалитет техничке контроле.

- У складу са тим, и технички прегледи би морали да носе део одговорности за квалитет посла који обаве - кажу у "Ефективи". - Та одговорност би тренутно, по тумачењу Закона о заштити потрошача, морала да траје две године, колики је законски рок за саобразност пружене услуге, овде обављеног прегледа возила.

Они подсећају да би држава када брине о безбедности у саобраћају, морала већу пажњу да обрати на квалитет путева и пратеће сигнализације, који су често узрок саобраћајних незгода.

Војислав Шешељ упозорава да ЦИА спрема удар на Србију, више о томе ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дупле регистрације за возила стара 15 година

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА