Најновије

АКАДЕМИК ЛОМОНОСОВ ЗАПЛОВИО ЈЕ ТАЛАСИМА ДАЛЕКОГ ИСТОКА: Почела са радом прва плутајућа нуклеарна електрана на свету

У Русији почиње са радом прва плутајућа нуклеарна електрана на свету „Академик Ломоносов“, саопштила је прес-служба концерна „Росенергоатом“.

Прва плутајућа нуклеарна електрана на свету „Академик Ломоносов“ (Фото: РИА)

Пројекат изградње плутајуће нуклеарне електране у граду Певеке у Чукотском аутономном округу од данас се може сматрати успешно завршеним. Она је од данас постала 11. пуноправна нуклеарна електрана у Русији и најсевернија на свету“, саопштио је генерални директор концерна „Росенергоатом“ Андреј Петров.

Дан раније комисија Далекоисточног одељења федералне службе за еколошки, технолошки и нуклеарни надзор „Ростехнадзор“ и „Росенергоатому“, којом се потврђује да је нуклеарна електрана „Академик Ломоносов“ изграђена у складу са свим захтевима. Поред тога, одобрење за рад је издала и Федерална служба за надзор у сфери природних ресурса „Росприроднадзор“.

„Ти документи доказују да плутајућа нуклеарна електрана у потпуности задовољава норме и правила, укључујући санитарно-епидемиолошке, еколошке, пожарне, грађевинске захтеве и државне стандарде“, истиче се у саопштењу.

Прва у свету плутајућа нуклеарна електрана „Академик Ломоносов“ обухвата копнену инфраструктуру и плутајући енергетски блок „Академик Ломоносов“, који је опремљен са два реактора типа КЛТ-4С снаге по 35 мегавата.  

Енергетски блок „Академик Ломоносов“ пројекта 20870, предвиђен је за рад у саставу пловеће нуклеарне термо-електростанице, која поседује два реактора који могу да обезбеде струјом град од око 100.000 становника. Блок се може користити у подручјима крајњег севера и Далеког истока.

Главни циљ је да се обезбеде енергијом удаљена индустријска предузећа, луке, као и гасне и нафтне платформе на мору.

Амерички маринци наоружани до зуба упали у село у Сирији! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА