Најновије

СВЕТСКИ ГЕОПОЛИТИЧКИ СТРУЧЊАК: Решење за Косово је да спољна сила наметне нагодбу!

Светски стручњак за геополитику Џорџ Фридман, оснивач организације „Геополитичка будућност“ оценио је да је за решавање косовског проблема потребна спољна сила која би наметнула нагодбу, а да је чињеница да Београд и Приштина могу лакше да живе са тренутном ситуацијом него што могу са процесом нагодбе.

Светски стручњак за геополитику Џорџ Фридман (Фото: Јутјуб)

Да би се такозвани косовски проблем решио потребна је спољна сила да наметне нагодбу, али сада нема силе која је мотивисана да то уради. Зато ће се ситуација повремено мењати, али суштинска стварност је да ниједна страна не може себи да приушти да да оно што друга страна мора да има – рекао је Фридман наводећи да решења нема без светских сила, док је „Русија земља трећег света“, а „Кина регионална сила“.

Како каже, основни проблем у решавању косовског питања је тај што постоје минималне последице за обе стране уколико се одржава тренутна ситуација и мала мотивација влада да направе договор који ће „узнемирити“ њихову политичку базу.

– Било који знак помирљивог понашања на било којој страни сусреће се са значајном политичком опозицијом и било каква нагодба коштаће сваку страну више него што ће је јавно мишљење подржати – рекао је Фридман, аутор изузетно продаваних књига „Олуја пре мира“ и „Следећих сто година“.

Фридман је оценио и да Русија мора да развије модерну економију уколико жели да има утицај на глобални систем, напомињући да тиме не критикује Русију, као што не критикује Кину кад говори о њеним слабостима у смислу да је она само регионална сила.

Објашњава, наиме, да обе земље раде најбоље што могу, а критикује оне који не успевају да ове земље схвате онаквима какве јесу и уместо тога замишљају да имају моћ коју суштински немају.

Меркелова неће да излази из споразума са Русима због Трампа! Више о томе ОВДЕ.

 

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА