Најновије

"ОЧЕКУЈЕМ ОДГОВОРНОСТ ЗА КАТАСТРОФАЛНЕ РЕЗУЛТАТЕ" Лечић: Председник ДС се брани фалсификованом подршком, кривичним пријавама и хајкама

Протеклих недеља сведоци смо нових сукоба у ДС, подељених мишљења, тешких речи... Дошло је дотле да су заказане две седнице Главног одбора у две недеље. Један од "старих чланова" ДС, глумац и члан ГО Бранислав Лечић, каже: "Према нашим страначким документима, седница ГО мора да се одржи једном у три месеца. Наша није одржана готово седам".

Бранислав Лечић (Фото: Јутјуб)

У међувремену, каже Лечић, "стање у Србији је све теже, власт се све отвореније користи недемократским методама, а организован и промишљен политички одговор на то је потпуно изостао".

- Чланови ГО су вам као власници капитала. Оног тренутка када сматрају да Извршни одбор и председник не раде добро, позивају их да положе рачун. Трећина чланова легитимно и легално је то затражила и послали смо захтев да се седница одржи 17. маја, а након тога је председник заказао седницу за 31. мај. Међутим, то претерано увлачење у детаље није суштинско. Једина суштина о којој треба да разговарамо јесте наша политика која полако под овим руководством нестаје и које се наш председник одриче, а на то нема права. Наше вредности и сва она уверења која су у политичко биће наше странке уносили наши чланови деценијама. Због њих нико нема право да одустане од наших вредности и за то нема оправдања ни изговора, оне су веће од сваког од нас појединачно.

Седница ГО ДС заказана је потписима трећине чланова тог тела за 17. мај, али сте ипак одустали. Зашто?

- Не желимо никакав имиџ разједињавања који је пласиран након сазивања седнице за 17. мај. У прошлим временима, иницијатива какву смо ми поднели у ДС би била нормална и никакав визибилитет разједињавања не би био пласиран у јавност. Очигледно код тренутне управе, односно код њихових газда и налогодаваца, а овакав захтев изазива хистерију, па су брже-боље организовали кампању која више приличи СНС и утрошили ресурсе да креирају имиџ нас као разјединитеља, рушитеља, антибојкоташа и сарадника режима. Од одржавања седнице 17, иако су и Секретаријат и Статутарна комисија ДС закључили да је поднет довољан број потписа и да је захтев у складу са статутом, одустали смо да не бисмо продубљивали кризу и зато што смо одговорни према грађанима.

Шта очекујете од седнице 31. маја?

- Очекујем само једно - да ДС вратимо њеној политици. Да никада више не правимо компромисе око суштине, а суштина су наше вредности. Очекујем и да чујемо шта се десило са процесом стварања велике ДС и ко већ више од годину дана опструише овај процес. Очекујем и одговорност за катастрофалне резултате кампање бојкота која очигледно, ево мање од месец дана пред изборе, и даље не постоји, док свака странка из коалиције у којој се налазимо, осим ДС, води своју политику, своју кампању и промовише своју странку. Даље, очекујем полагање рачуна финансирања странке и токове новца који иду преко Фонда "Љуба Давидовић". Руководство ниједном од свог избора није поднело финансијски извештај о пословању странке и предочила га члановима ГО, а од Драгана Ђиласа смо чули да је уплатио 300.000 евра на рачун Фонда. На крају, очекујем и одговорност за организационо уништавање странке, више од 80 одбора који су распуштени, страшне обрачуне са онима који другачије мисле, искључења из странке људи који не климају немо главом на све ово, али и кривичне пријаве против оних који су тражили седницу ГО. У крајњем, очекујем заокрет у курсу 31. маја. Неко мора да поправи тај компас који се покварио.

Руководство странке поднело је кривичне пријаве против потпредседнице Јерков и још двојице чланова ДС? Да ли вас је изненадио тај потез?

- Тај потез је врхунац апсурда. Преседан без премца и нешто што је до тада било незамисливо не само у Демократској странци, него и у целокупном политичком животу у Србији. Знате, никада нико није до оваквог апсурда довео унутарстраначка размимоилажења. Очигледно је страх од опстанка ДС на начелима оних који су сазвали седницу за 17. мај огроман. Уместо резултатима, председник ДС се брани фалсификованом подршком европских партнера, кривичним пријавама и до сада незабележеним хајкама против страначких колега. Нико никада себи није дозволио да кривичним пријавама комуницира са својим саборцима. Александра Јерков је особа коју политички противници, од Српске напредне странке до Српске радикалне странке, нису штедели и нису бирали средства у обрачуну с њом. Сада се том друштву придружио и председник Демократске странке. Тешко ми је све то да гледам и знам да већина чланова наше странке не жели то да посматра мирно. Нико нема право на такво понашање, баш као што нема право ни да се усуди да деценијама стицану међународну репутацију Демократске странке и контакте које имамо са европским партнерима угрози тако што фалсификује њихове изјаве којима се, наводно, Лутовцу пружа подршка у његовој борби против чланова Демократске странке и наводи их да на крају они то, попут Кнута Флекенштајна пре неколико дана, морају да демантују.

Јесте ли упознати са целом ситуацијом? О каквом фалсификату је реч?

- Секретаријат ДС је сваког од потписника позвао телефоном и они су потврдили да су потписали иницијативу. Два или три члана је, под околностима које заиста не желим да коментаришем мада се могло чути да су били изложени различитим притисцима, повукло потписе. Важно је да кажем да и без њих постоји квалификована већина за сазивање седнице, што је круцијална ствар. Звали су људе и утврдили да трећина чланова јесте за сазивање седнице, и шта ћемо сада, ајмо да тужимо Јерков. Апсурд. Па молим вас, па цела седница прошлог ГО је организована тако што је један повереник заступао по девет одбора, па поступак су обесмислили до крајњих граница и сада је проблем што легитимно заказана седница прети да наруши вандалско вођење странке, без принципа, мимо статута и свих демократских процедура. Сама чињеница да наше руководство сада говори о ангажовању некаквих графолога-вештака да анализирају потписе, иако је 130 људи потврдило да је потписало, показује да они 130 чланова ГО сматрају лажовима, преварантима и фалсификаторима. Ето шта руководство мисли о нашем чланству.

Каже председник ДС Зоран Лутовац да Вучић хоће да преузме ДС. Његови сарадници говоре о "Вучићевим пучистима" у ДС. Тако су назвали и једну Виду Огњеновић...

- Тумачим то као непознавање процеса демократског одлучивања. Образац је исти, кад не разумеш процес, кад не схваташ различитости и значај расправе и доношење одлука кроз њих, залепиш етикету и идеш аргументом на човека. То је дискурс који наша власт користи, а то је нажалост и дискурс управе наше странке. ДС не сме да личи на данашњу Србију.

У овој последњој подели с једне стране сте ви, посланици ДС, Драгољуб Мићуновић, Вида Огњеновић, Драган Домазет, Слободан Милосављевић.... С друге је председник Лутовац, кога су подржали ранији лидери странке Драган Ђилас, Вук Јеремић, Душан Петровић, Бојан Пајтић, али и Зеленовић и Саша Пауновић, који је напустио странку. Да ли вас је то изненадило?

- Нису појединци битни. Битна је већина чланова ГО и већина грађана која жели да подржи ДС на правом курсу. Већина тих које сте набројали, као политичка конкуренција, има легитимни интерес да ДС буде што слабији. Сасвим легитимно са њиховог аспекта. И легално. Нелегитимно је што наше руководство изгледа има то исто за циљ. Тај дебакл ћемо 31. маја спречити.

Из ове перспективе, да ли мислите да је одлука да ДС бојкотује изборе погрешна?

- Мислим да кампања бојкота није дала никакве резултате. Одлука је била исхитрена, преурањена, уз одбијање разговора с људима из Европског парламента који су желели да са нама раде на побољшању изборних услова, а већини грађана, посебно ван Београда и у мањим местима, није јасно ни шта је бојкот ни зашто на изборе треба излазити ни шта ће уследити након 21. јуна. Нама је бојкот постао циљ, а не средство да се дође до циља, а власт је остала неугрожена. Знате, у бизнису кад једна стратегија и тактика не уроде плодом, мењате тактику, па лидере, па стратегију. Исто би тако требало да буде и у политици. Немате резултат после годину и по дана и не питате се да ли нешто треба да промените?

После избора странка ће остати без извора прихода из буџета. Шта даље?

- Па то је питање за управу за 31. мај. Нису у стању да обезбеде транспарентност финансирања сада, а очекују да чланство финансира странку онда када она остане без средстава. А како се паре троше, то ће контролисати нечланови странке, књижевници, судије, професори универзитета, уз дужно поштовање њима, а не чланови ГО или Надзорни одбор странке на бази извештаја ревидираних од за то квалификованих лица. Не знам, можда председник странке и председник Извршног одбора имају друге идеје ко ће финансирати странку, па имају и методе полагања рачуна финансијеру, ја осим напред наведене идеје другу немам.

Шта мислите о одлуци Сергеја Трифуновића и ПСГ да ипак изађу на изборе?

- Сваки политички субјект је одговоран за сопствену политику, мене интересује само политика Демократске странке.

Како оцењујете мере које је држава доносила у време епидемије, како здравствене тако и оне и економске?

- Многе категорије људи и њихове потребе су биле занемарене. Хронични болесници, деца са аутизмом и сви људи које када избаците из дневне рутине пате. Нажалост, институције су показале небригу за такве категорије. Што се економских мера тиче, оне само решавају краткорочне проблеме ликвидности за период до три месеца. Прави проблеми крећу на јесен, када бизниси и читаве индустије пропадну као резултат смањења тражње. За то држава није понудила решење. Очекивао сам сет мера за пореско дестимулисање штедње привреде јер савремена глобална економија почива на стимулансу тражње, али то се није десило. Када пратите светске економске часописе, стручњаци кажу да ће држава више него иначе морати да се понаша као озбиљан партнер привреди не би ли се оваква криза, коју пореде са Великом економском депресијом, превазишла. За то су потребне институције и владавина права. Све што немамо.

Имамо оштру поделу у друштву. Шерповање, бакљаде, тешке речи, штрајкове глађу... како можемо то да превазиђемо?

- Аргументом на аргумент. Не аргументом на човека. Основа европске цивилизације. Али, нажалост, времена су таква да тај принцип треба прво у нашој странци да вратимо, па онда и шире.

Прочитајте ОВДЕ    шта каже Сергеј Трифуновић.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube