Најновије

"МИЛО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЦРКВУ, А СЕБЕ ДА ПРОГЛАСИ ЗА ПАТРИЈАРХА": Министар одбране осуо паљбу по диктаторској власти у ЦГ

Министар одбране и председник Покрета социјалиста Александар Вулин поручио је Милу Ђукановићу да може да направи цркву какву год хоће и да себе прогласи за патријарха, али да Србе и СПЦ остави на миру.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб/Правда)

- Може Мило Ђукановић да направи цркву какву год хоће, може себе да прогласи за патријарха, може да објасни начин како је настао свет, може главни одбор ДПС-а да прогласи за апостоле, може да уради шта год хоће, али немој то да ради са СПЦ - рекао је Вулин новинарима у Бајиној Башти упитан да прокоментарише однос Црне Горе према Србима и СПЦ.

Поручио је Ђукановићу да не кажњава Србе и СПЦ због тога што су остали тамо где је и он некада био.

- Нас нека остави тамо где смо били, тамо одакле је он отишао, ми смо остали. Његово право је да оде, али не може да кажњава Србе зато што су остали тамо где је он некада био - рекао је Вулин.

Како је саопштио Покрет социјалиста, Вулин је навео да се Србија апсолутно не меша у унутрашња питања Црне Горе, али да не може мирно да посматра да се Србима одузимају елементарна људска права.

- Ми се не мешамо у унутрашња питања Црне Горе, али није унутрашње питање Црне Горе да забрани Србима да иду у своју цркву или да промени име цркве или да отме светиње које су српском народу толико важне и толико значајне. Без наших православних светиња, ни ми као Срби не бисмо били исти народ - рекао је Вулин.

Навео је да Србија поштује независност и суверенитет Црне Горе, не меша се у њено право да одлучује сама о себи, али не може мирно да посматра да се Србима одузимају елементарна људска права.

- Они само траже да иду у цркву у коју су ишли и њихови прадедови, да се зову баш тако како се зову, да говоре српским језиком, кад говоре српски језик, да иду у Српску православну цркву, кад су већ крштени у Српској православној цркви - навео је Вулин.

Одговарајући на питање новинара у Бајиној Башти колико је важна и значајна помоћ Србије коју пружа Републици Српској, Вулин је рекао да је Србија увек ту да помогне Републици Српској и навео да је Александар Вучић први српски државник који Српску брани, помаже и чува на прави начин.

Вулин је рекао да је Србија ту да помогне Српску и Србе који тамо живе и да ће то чинити увек, док год је Вучић на челу Србије.

- Ми смо донели програмска документа, министарство одбране је донело националну стратегију одбране у којој се експлицитно каже да је наж задатак да штитимо Србе без обзира где они живе. Република Српска је настала као израз, као потреба Срба у БиХ да се сачувају од јасеновачког геноцида, да се више никад не понови тај ужас - рекао је Вулин.

Ницовић открио ко стоји иза стварања независне Црне Горе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА