Најновије

КИНА ЈЕ НОВИ ВЛАДАР СВЕТА! И ЕУ је схватила да Америка губи трку, хитно мења стратегију!

Високи комесар Европске уније за спољну политику и безбедност Џозеп Борел позвао је данас чланице да примене оштрију стратегију према Кини, јер, како наводи, има назнака да Азија од САД преузима улогу центра глобален моћи.

Доналд Трамп и Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

- Аналитичари су дуго предвиђали крај система предвођеног Америком и долазак века Азије. То је оно што се дешава пред нашим очима - рекао је Борел на видео конференцији са са немачким дипломатским представницима.

Додао је да се пандемија коронавируса може посматрати као тачка у којој је дошло до преласка моћи са Запада на Исток и да расте притисак на ЕУ "да изабере страну".

Према његовом мишљењу, ЕУ треба да прати сопствене интересе и вредности и да избегне да буде инстументализована са било које стране.

Борел је оценио да тренутни односи Брисела и Пекинга нису увек засновани на поверењу, транспарентности и реципроцитету.

- Потребна нам је робустнија стратегија за Кину, која изискује боље односе са остатком демократске Азије - рекао је Борел.
Треба подсетити да је недавно ЦНН изнео анализу о томе како је пандемија короне утицала на САД.

Пандемија коронавируса шокирала је свет брзином којом се раширила планетом, а такође убрзава промене у равнотежи глобалне моћи, које се одвијају на штету Сједињених Америчких Држава, наводи ЦНН.

Односи између САД и Европе, нарушени откако је амерички председник Доналд Трамп пре три године дошао у Белу кућу, претрпели су тежак ударац у уторак током гласања на годишњем скупу Светске здравствене организације у Женеви, када је подржан помирљив став европских земаља према Кини када је реч о истрази о избијању пандемије.


Насупрот томе, није прихваћено америчко гледиште да је потребно оштрије наступити према Пекингу, и то би, како истиче ЦНН у анализи, требало да буде знак за узбуну у Вашингтону.

Пандемија корона вируса изненада је појачала динамику сваког геополитичког спора, а то се такође односи на тросмерну борбу за превласт између САД, Европе и Кине, наводи аутор.

Осим што је Кину окривио за прикривање пандемије у раној фази, Трамп је СЗО оптужио да је стала на страну Пекинга, најавивши да ће ускратити финансирање тој агенцији Уједињених нација.

Што се тиче највећег дела европских земаља, Трампов хаотичан одговор на пандемију и испољена осветољубивост код њих су искристалисали најдубљу забринутост да се администрација садашњег председника САД креће у правцу који не би следила ниједна разумна демократска земља, наводи такође аутор анализе.

Иако то можда неће довести до пуцања у односима САД и Европе, могуће је да ће пружити прилику неком другом, попут Кине, да то искористи, истиче аутор, који такође упозорава да ће, уколико Трамп и овога пута победи на изборима, глобална моћ САД у будућности наставити да опада.

Премијер Ирака позвао Путина и разговарао о горећем питању! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА