Најновије

ДОКТОРКА КИСИЋ УПОЗОРАВА: Морамо да будемо свесни да је корона ту! Она није једини вирус око нас

Заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" и чланица кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић каже да епидемија иде својим жељеним током и да је приметан силазни тренд.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Дарија Кисић Тепавчевић каже да је битно нагласити да су сада последње две до три недеље епидемије када већина случајева који се открију су управо они за којима трагају, тј. контакти са лабораторијски потврђеним случајевима и то су особе које углавном немају никакве симптоме и знакове инфекције.

Указала је да у многим земљама више и не тестирају особе које немају симптоме инфекције.

"Ми смо се одлучили за овакав надзор да не бисмо пропустили ниједан потенцијални резервоар заразе, јер мислимо да је то бољи модел како бисмо што пре сузбили овај вирус у нашој популацији", додаје Кисић Тепавчевићева.

Борбу против овог вируса морамо да схватимо као један глобални проблем где сви заједно као свет морамо да делујемо, додала је она.

На питање да ли вирус слаби, Кисић Тепавчевићева каже да што се тиче вируленице такву врсту испитивања нисмо ни ми радили нити било где у свету, као и да је кратак временски период да би могли да поуздано кажу да ли вирус слаби.

Ипак, како каже, индиректни показатељи указују да ослабила активност вируса у популацији.

Указала је да је сада период године када није сезона капљичних инфекица и и инфекција сличних грипу, као и да је мања вероватноћа преноса овог вируса.

"Суштина је да је сада итекако ослабила његова активност у популацији", додала је Кисић Тепавчевићева.

Нагласила је да проценат новооткривених случајева на дневном нивоу испод један одсто и да је то уз интезивно истраживање свих могућих контаката.

"Да радимо тестирање само особа које испуњавају макар неке од симптома онда би тај број откривених случајева сада већ био једноцифрен, а имали бисмо доста тих особа које немају симптоме, а које могу око себе да шире инфекцију", објаснила је Кисић Тепавчевићева.

Истакла је да је се постепено враћамо животним активностима, као и да морамо да научимо да живимо са вирусом.

"Увек постоји теоретска могућност да ће он да нестане, али су сада све мање шансе за то ако се пресели поново са јужне хемисфере код нас", додола је Кисић Тепавчевићева.

Нагласила је да морамо да будемо свесни да је вирус ту и да то није једини вирус који је око нас.

Када је реч о спортским догађајима, каже да када је у питању публика то није тако бројчано одређено до 1.000 људи, већ да то пре свега зависи од простора где се на отвореном одвијају ти спортски дођађаји.

"Оно што јесте препорука је да буде удаљеност минимум један метар између навијача. То би практично значило да је једно место слободно између навијача", каже Кисић Тепавчевићева.

"На отвореном, поготову у овом периоду године, знатно је смањен ризик од преношења овог вируса и сада на свакоме је лична процена да ли то представља ризик за њега да се зарази", додала је докторка.

Када су у питању затворени простори још постоји максимум дозвољених сто људи, али истиче да је већина земаља сада повећала тај број.

"Ту зависи од квадратуре простора, јер не може да буде униформан број без обзира колика је величина те просторије и ту ће сигурно да се иде у попуштање свих мера, јер опет напомињемо да сада знамо да је вирус ту, могуће да ће он да буде са нама дуго и да морамо да научимо да живимо са њим и да научимо да мислимо да је он ту", закључила је Кисић Тепавчевићева.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Дарија Кисић бити нова министарка здравља.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА