Најновије

Како припремити здравство на други талас коронавируса?!

Правовремено дефинисање процедура у здравству у кризним ситуацијама, пре свега како би се избегле несташице заштитне опреме и појединих лекова и омогућио интервентни увоз медицинских средстава, кључна је препорука НАЛЕД-овог сета мера за спречавање негативних последица могућег новог таласа Ковид-19 вируса.

Ковид-19 (Фото: Pixabay)

Како се наводи у саопштењу, НАЛЕД-ов Савез за здравство доставио је председници Владе, Министарству здравља, РФЗО-у и Агенцији за лекове предлог мера за убрзани увоз робе, активирање капацитета приватног сектора у кризним ситуацијама и укључивање привредних и струковних удружења у процесе доношења одлука и прописа.

„Мере које сада предлажемо надовезују се на сет од 15 мера које је наш Савез припремио почетком марта у циљу омогућавања несметаног снабдевања тржишта лековима и медицинским средствима и које су се у пракси показале као корисне. Сматрамо да има простора за даље унапређење здравственог система и плана за кризне ситуације. Зато предлажемо формирање Заједничке групе за здравство, која би окупила све ресорне институције, привреду и цивилни сектор, у циљу унапређења прописа у сектору здравства током редовних околности, и пружања стручне подшке Влади у кризним ситуацијама“, наводи Весна Живковић, чланица Извршног одбора НАЛЕД-а и НАЛЕД-овог Савеза за здравство и власница компаније Инпхарм.

Она истиче да је у случају новог таласа вируса посебно важно укључити капацитете приватних здравствених установа за преглед пацијената код којих се сумња на инфекцију, како би се растеретили државни домови здравља, а пацијентима омогућио бржи долазак до медицинске услуге. Уз то, капацитети приватног сектора могли би да се користе и за тестирање грађана на присуство корона вируса, односно узимање брисева и слање узорака на ПЦР тестирање у службене лабораторију.

Међу предложеним мерама је и успостављање процедуре за увоз нерегистрованог лека који је потребан здравственим установама у количини већој од 5.000 кутија колико је сада ограничење на годишњем нивоу, као што је током Ковид-19 кризе био случај са леком хлорокин, како се не би десило да једна здравствена установа увезе сву дозвољену количину, а друге остану ускраћене.

Из Савеза поручују да се у време ванредног стања аутоматско продужење еРецепт-а за хроничне болеснике показало као корисно решење које треба задржати и у случају избијања нове кризе. Предлог је да се ова мера смањења директног контакта тамо где није неопходан прошири и увођењем еДознака за отварање боловања, што би довело до великог смањења бирократије и у редовним околностима.

Додатно, предлаже се и измена Закона о заштити становника од заразних болести којом би министар здравља могао овластити директора Агенције за лекове и медицинска средства да у кризним ситуацијама може донети одлуке за убрзани увоз лекова и опреме.

Из НАЛЕД-а додају да ће њихов стручни и технички капацитети Савеза за здравство бити на располагању Влади Србије у даљем раду на дигитализацији услуга у здравству. такође додају да је ресорним институцијама које раде на унапређењу здравственог система у Србији доступна је и Сива књига здравства, НАЛЕД-ова публикација са 50 препорука комплементарних мерама за смањење негативних последица пандемије Ковид-19.

Мигранти пљачкају по Дорћолу, више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА