Најновије

КАКАВ ОБРТ? ЗНА СЕ КАКО ЈЕ НАСТАО КОРОНА ВИРУС: Американци и Кинези заједно експериментисали на слепим мишевима!?

Американци су прекинули финансирање Института за вирусологију у Вухану, после више година финансијске помоћи тој кинеској институцији у истраживању вируса корона који са слепих мишева могу да пређу на људе чиме прича о томе ко је кривац за ширење вируса постала још конфузнија.

Вухан (Фото: Јутјуб)

Истрага о пореклу вируса корона на релацији САД - Кина, која се води у Америци, претвара се у театар апсурда. Готово истог дана када је председник Трамп објавио да има доказе за то да је Кина одговорна за ширење ковид-инфекције (које не може да објави), у угледном "Њузвику" је освануо чланак у коме се образлаже да су Национални институт за јавно здравље САД и лабораторија у Вухану у најмању руку равноправни учесници у истраживању вируса који потиче од слепих мишева.

Да по Американце ствар буде црња, др Антони Фаучи (први у бедему одбране САД од ковида и први промотер Гејтсове будуће вакцине) у америчком недељнику означен је као личност која је "гурала" и финансирала истраживања у кинеској лабораторији.

Национални институт за алергијске и заразне болести, на чијем је челу др Ентони Фаучи, главни амерички епидемиолог, који се сматра и вођом борбе против епидемије вируса корона, и Национални институт за јавно здравље САД, одобрили су у протеклих шест година Институту за вирусологију у Вухану 7,4 милиона долара за истраживање вируса корона, пише "Њузвик".

Друга фаза

Друга фаза пројекта започета је 2019, а 3,7 милиона долара за њу одобрено је прошле године.

Сајт "Политико" је потврдио да је другом фазом пројекта управљала непрофитна истраживачка група ЕкоХелт Алијанс, под вођством Петера Дазака, стручњака за екологију болести. Национални институт за здравство САД је отказао пројекат пре две недеље.

Финансирање друге фазе пројекта прекинуто је крајем априла одлуком администрације америчког председника Доналда Трампа, пише "Политико". Тако нец́е бити исплац́ено преосталих 370.000 долара кинеском институту.

Прву фазу, која је коштала такође 3,7 милиона долара, а трајала је од 2014. до прошле године, финансирао је Фаучијев Национални институт за алергијске и заразне болести.

Шта је циљ?

Њен циљ било је прац́ење вируса корона код слепих мишева, а њом је руководио Ши Женг Ли, који је заједно са другим научницима из лабораторије у Вухану истраживао и каталогизовао вирусе корона код слепих мишева у природном окружењу.

У другој фази, коју је финансирао Национални институт за јавно здравље САД преко непрофитне организације "Екохелт Алајанс", научници из Вухана у лабораторијским условима изучавали су инфективност тих вируса, њихову могуц́ност да "скоче" на људе.

Светска здравствена организација наводи да нови вирус корона САРС-ков2, који је изазвао глобалну пандемију, порекло води из слепог миша, а да се на људе проширио највероватније преко тржнице у Вухану.

Многи научници су, пре избијања пандемије вируса корона, критиковали оваква истраживања због опасности од тога што би вирус, над којим се обављају експерименти, међу којима је и генетички инжењеринг, могао да "процури" из лабораторије.

Прекид истраживања 

"Њузвик" подсећа да је Фаучи, који је на челу Националног института за алергијске и заразне болести још од 1984. године, пре десетак година био умешан у контроверзно истраживање вируса птичјег грипа.

Тада су научници "пропуштали" тај вирус кроз разне животињске врсте како би постао заразнији до те мере да може изазвати пандемију.

Више од 200 америчких научника тада је позвало да се таква истраживања прекину због опасности од могуће "цурења" таквог вируса из лабораторије.

Фаучи је тада таква истраживања бранио речима да ц́е "омогуц́ити налажење нових антивирусних лекова који би могли да служе за превенцију и лечење“.

Под притиском јавности, таква истраживања су прекинута 2014. године, када је суспендована 21 студија.

Ипак, Национални институт за јавно здравље САД укинуо је мораторијум на таква истраживања 2017. године, а две године касније одобрио је и спровођење две такве студије на грипу.

Док свет покушава да открије како ће бити живети са корона вирусом или претњом од наредних епидемија, потпуно је јасно да пандемија има потенцијал да омете индустрије, убрза културне и економске трендове.  Прочитајте ОВДЕ  још детаља.

Извор: Ало/novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА