Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА УКИДА ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Додик предложио датум!

Опредељење СНСД је да наредне седмице Влада РС затражи укидање ванредног стања и да на снази остане ванредна ситуација, рекао је Милорад Додик после седнице Извршног комитета СНСД.

Милорад Додик (Фото: predsednik.rs)

Народна скупштина РС требала би да одржи седницу и до 20. маја прихвати укидање ванредног стања, изјавио је председник СНСД Милорад Додик након седнице Извршног комитета СНСД која је одржана данас у Бањалуци .Како је појаснио опредељење СНСД је да наредне седмице Влада РС затражи укидање ванредног стања и да на снази остане ванредна ситуација.

- се може десити најкасније до 20. маја, било би најбоље да до тад буде укинуто. Верујемо да ће се показати да за то има разлога и да ће доћи до укидања и да ће доћи до нормалног функционисања институција. Мислим да смо били ефикасни и да нико не може говорити о злоупотребама, изјавио је Додик.

Он је додао да одговорност сада прелази на појединце, тамо где раде, живе, организују посао, те да се придржавају мера хигијене, дистанце.

Када је у питању отварање граница, то ће, како наводи Додик, кореспондирати са отварањем граница осталих земаља.

- СНСД сматра да у наредних 10 дана треба анализирати укидање карантина на границама, у томе ћемо пратити земље у окружењу, навео је Додик.

Председник СНСД појаснио је да се разговарало и о ребаласну буџета РС због смањених прихода.

– Биће мањи за 200 милиона КМ. Али у оквиру тако смањеног буџета планирамо подрати привреду и локалне заједнице. За март је Влада РС око 16 милиона КМ исплатила својим одлукама за раднике који нису радили. У овом тренутку завршавамо исплате за април у износу од 520 КМ плус доприноси. Предложили смо да за оне који почињу да раде, да Влада преузме да плати доприносе за мај. Послодавцима остаје да плате плате. СНСД подржава и да се помогне медијима у РС, да се дају плате од 1.000 КМ или да се подрже њихове медијске куће, рекао је Додик.

Он сматра да је СНСД кроз власт одговорно приступио решавању многих питања и није кривицу пребацио на било кога.

– Медицински сектор је одговорио веома ефикасно, ни један поблем нисмо имали са становишта тог сектора. Стање опреме и свега што је набаљено је веома добро, залихе су вишемилионске и број респиратрора је изнад потребе што се тиче болесника. Ни један од медициских радника није заражен у корона блоку на УКЦ. Један број људи који ради на УКЦ се кретао, што је довело до одређених зараза, рекао је Додик.

Он је истакао да РС има набаљвених 150 респиратора, плус 38 које треба да добијемо од ЕУ.

Додик је рекао да РС остаје ликвидна, плате и пензије се редовно исплаћују и послао поруку јавности да РС на том плану неће имати никакав проблем.

– Штете ће бити, али ће се линеарно распоредити за све. Кључна питања су обезбиједити инвестиције и потрошњу. Ако буде послова, биће и прихода, истакао је Додик.

Шешељ описао напад на посланике и објаснио зашто њега нису смели да дирају! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА