Најновије

ВУЧИЋ: Без решавања косовског чвора Србија неће бити члан ЕУ

Председник Србије Александар Вучић гостовао је у емисији Хит твит, на тв Пинк, где је уз пулмолога и члана Кризног штаба у борби против корона вируса Бранимира Несторовића и новинара Миломира Марића говорио о актуелним дешавањима.

Вучић (Фото: Председништво)

У фокусу емисије су се нашли избори који ће бити одржани 21. јуна, корона вирус, као и ситуација у земљи, региону и свету, али и друге актуелне теме.

О питању Косова и Метохије

На питање да ли је реално да се Београд и Приштина нешто договоре, Вучић каже да смо у тешкој позицији и да морамо да разумемо да смо 1999. поражени и да се зна какав је Кумановски споразум. Подсетио је на мартовски погром, на самопроглашење независности и изостанак реакције из Београда, као и на оно што се десило 2010. са пресудом Међународног суда правде.

- Ситуација је тешка и зато треба да гледамо како да чувамо мир, економски просперитет, а да не угрозимо наше тежње. Успели смо да држимо Србију, да је угледна и да истовремено штити своје интересе. О томе говори и опредељење српског народа на КиМ. Не видим како и о чему можемо да се договоримо, треба да решавамо проблеме, али када питам шта је решење, чујем само да нема промене граница. Они чекају да се ваљда одрекнемо свега - каже Вучић.

Додаје да је дошло до другачије расподеле економске моћи у Европи, да је једна европска сила страховито "порасла" и да се ситуација у односу на пре три месеца променила. Ово ће, оцењује, и по питању КиМ донети "тежа питања за нас".

- Ту је сукоб две западне силе, сукоб у Приштини и видећемо како ће се то одвијати. Ми смо спремни да разговарамо, учествоваћемо у разговорима, али да ли ће доћи до договора - нисам оптимиста. Ствари су се промениле, а наше је да их пратимо и штитимо Србију - каже председник, додајући да је за ово важно јединство.

Вучић је подсетио да је Брисел недвосмислено рекао да, без решавања косовског чвора, неће бити места за Србију у ЕУ.

О Црној Гори

- Како мислите да ми одговара да ми одговара владику српске цркве - питао је председник Србије одговарајући на питање новинарке да прокоментарише тврдње појединаца да су дешавања у Црној Гори "његова тактика" и договор са Милом Ђукановићем.

Рекао је да жели добре односе са Црном Гором, да Србија отвори своје границе.

О ванредном стању током корона вируса

Уставни суд је једногласно донео одлуку да увођењем ванредног стања и осталих мера државе током епидемије вируса корона није било кршења Устава, изјавио је председник Србије Александар Вучић и подсетио да је често прозиван да је прекршио Устав.

- Два месеца свакодневно сам слушао да сам прекршио Устав и увео диктатуру. Када су судије Уставног суда једногласно донеле одлуку да је реаговање државе током епидемије вируса корона било "чисто као суза" и да није било кршења Устава, је до тога да поједини критичари кажу да је он и судије Уставног суда потплатио.

О изборима

Председник Вучић је рекао да очекује изузетно тешке изборе.

Рекао је како би многи желели слабији СНС и ако буду имали "један глас више, договориће се и направити техничку владу".

- Наше је да позовемо људе да изађу на изборе, али то је ствар сваког појединца. Волео бих да сви изађу, јер би се тада видело ко има апсолутну подршку - рекао је он.

О Игору Јурићу

На самом почетку емисије председник се осврнуо на коментаре Игора Јурића да има сазнања да је један од политичара злостављао малолетну девојчицу.

- Држава гарантује безбедност и сигурност нашој деци, а када неко каже "десило се нешто", али смо спремни да реагујемо промтно на одговоран начин. Позивам надлежне да раде свој посао. Тужилаштво да каже да ли политичар педофил постоји. Ако постији, да буде ухапшен - рекао је Вучић.

- Свако ко укаже на потенцијалног злочинцна, спремни смо да предузмемо све против тога, зато позивам Тужилаштво и да покажемо да у Србији нема попуштања према онима који имају новца, који су политичари да се бахате и злостављају девојчице, децу... Државни органи ће се потрудити да до истине дође - нагласио је председник.

О нападу на Сергеја Трифуновића

На питање о нападу на Сергеја Трифуновића, Вучић је рекао да нико нема право да се користи силу.

- Ја ћу говорити само као председник Србије, а не као члан партије коју водим, за сваку осуду је овај напад, оно што је до нас, Србија је одмах реаговала и привела нападача а шта је ту ко коме радио, ја у то нећу да улазим, али нико нема право да се овако понаша. Зато је страховито важно што је полиција брзо реаговала, а остало је на тужиоцу - одговорио је председник.

Рекао је да са Труфуновићем не би градио савезе, да је то човек чија је политикла у свему супротна од онога за шта је он залаже, што не значи да неко има право да му прети и угрожава га.

- Нема милости за педофиле, нема милости за насилнике и никога партијска књижица неће спасити - додао је Вучић.

"Трамп више није председник Америке". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА