Најновије

НЕМЦИМА ПРЕТИ КОЛАПС: Шта ће бити ако Американци оду?

Према најавама, до септембра би 9.500 америчких војника могло да напусти Немачку. То би имало велике економске последице за мале градове у којима су америчке трупе стациониране.

Амерички војници у Немачкој (Фото: Јутјуб)

Повлачење америчких војника би сигурно имало бројне геополитичке последице. Али за немачке градове у којима се налазе америчке војне базе, то редуковање броја војника имало би врло локалне и врло непосредне последице.

Вест још није званично потврђена, али “Волстрит џорнал” јавља да је председник Доналд Трамп одлучио да број америчких војника у Немачкој са садашњих 34.000 смањи на око 25.000. Није објављено из којих би база војници требало да буду повучени. То изазива немир у бројним, углавном мањим немачким градовима, где су базе смештене.

Мали градови, велике војне базе

Мали градови попут Графенвера у Баварској или Рамштајна у Рајнланд-Фалцу су се од краја Другог светског рата навикли на присуство америчких војника и њихових породица – и на основу тога су се и развили.

Градић Рамштајн има званично око 8.000 становника. За немачке прилике ситница. Али истовремено, у тамошњој ваздухопловној бази стациониран је отприлике исто толики број америчких војника, а у граду је још двоструко више чланова њихових породица.

У Графенверу је то још јаче изражено: тамо живи око 6.000 Немаца и више од 10.000 америчких војника. А ту су онда још и њихове породице.

Мала шетња главном улицом Графенвера показује шта би ту значио одлазак Американаца: ту су табле америчких фирми. То наравно нису табле фирми које се могу наћи у другим немачким градовима.

Сваке године у градићу се одржава немачко-америчка народна фешта – велики догађај за продавце хот-догова и печених кобасица. Седам деценија америчког присуства оставиле су дубоког траг у граду – бројне су и немачко-америчке породице и фирме.

Осим тога, у свим америчким војним базама, исто као и у америчким фирмама које их опслужују, запослени су бројни немачки цивили. Процењује се да их је укупно око 12.000.

Стално смањење броја америчких војника

Није новост да се број америчких војника у Немачкој смањује. Између 2006. и 2018. број је смањен са 72.400 на садашњих 34.000 војника.

О њиховој економској важности за локално становништво говори и једна студија Универзитета у Триру: према њиховим подацима, војне базе у Рамштајну и оближњем Шпангдалему локалној привреди су донеле око 1,4 милијарде евра и помогле у настанку и очувању око 27.000 радних места.

Затварање војних база итекако би имало последица по локалну привреду, па не чуди то што се ти градови одлучно противе одласку Американаца.

И Немци улажу

Али не улажу само Сједињене Државе новац у те војне базе. Мада Трамп стално критикује Немачку да не даје довољно новца за војску, влада у Берлину недавно је објавила да је само од 2012. на име помоћи за стационирање америчких војника у земљи на располагање ставила 243 милиона евра.

И немачка влада плаћа добар део трошкова који настају због америчких база
И немачка влада плаћа добар део трошкова који настају због америчких база

Тиме се пре свега покривају трошкови некадашњих службеника у америчким базама, те за одржавање дела инфраструктуре. Мада дакле присуство америчке војске доноси корист немачким градовима, постоји и значајан удео саме немачке владе.

Будућност

Какве ће конкретне последице најновије најаве имати за немачке градове, за сада је тешко предвидети. Могуће је да ће се најављени број од 9.500 војника расподелити на више америчких војних база у Немачкој, што би онда значило да би сви изгубили помало, али нико превише.

Ипак, правац развоја је јасан: немачке општине и градови, који сада економски у доброј мери зависе од америчке војске, требало би да се припреме за будућност, за време када се из Немачке повуче и последњи амерички војник.

Прочитајте ОВДЕ ко је убио шведског премијера пре 34 године.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА