Тајна овог "невероватно кремастог" чизкејка је у томе што се сви састојци загреју на собној температури пре припреме, а колач се пече у посуди с водом. Због по њему нема пукотина.
Како текстура чизкејка не би била квргава, Стефани Александер препоручује да јаја и крем сир извадите из фрижидера 10 до 20 минута пре припреме колача. С друге стране, битно је и да не мешате састојке превише жестоко или предуго јер ће колач само "потонути" у рерни.
Састојци:
-100г растопљеног маслаца
-300г млевеног кекса
-500г крем сира
-200 г шећера у праху
-кашика кукурузног брашна
-3 јајета
-2 кашике лимуновог сока
-неколико капи чисте ваниле или екстракта
-прстохват соли
-2 шоље киселе павлаке
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Дно и странице калупа димензија 22x6 центиметара премажите маслацем. Изрежите папир за печење тако да један део прекрије дно калупа, а други странице. Намажите и папир маслацем.
Сједините кекс и растопљени маслац, па смесу утисните у дно калупа.
Мутите крем сир и шећер електричним миксером док не добијете глатку смесу. У смесу умутите кукурузно брашно, па додајте јаја, једно по једно, мешајући сваки пут док не добијете глатку смесу. Додајте лимунов сок, ванилу и со. Умешајте и павлаку и кратко мутите док се не сједини с осталим састојцима.
Улијте смесу у калуп који ћете ставити у већу посуду за печење. У њу улијте кипућу воду до половине висине калупа.
Пеците 50 минута, а затим искључите рерну, али врата не отварајте сат времена.
Извадите калуп из воде и колач у потпуности охладите на решетки и у фрижидеру пре сервирања.
Рецепт за нутела колач прочитајте ОВДЕ.
Извор: index.hr