Најновије

ВУЧИЋ ЗА РОЈТЕРС: Нема беле заставе, нема признавања лажне државе Косово! Не планирамо да бирамо између Русије и ЕУ!

"Србија је спремна да преговара са Приштином, без временског ограничења и "у доброј вери", али међусобно признање није на агенди", каже председник Србије Александар Вучић у интервјуу "Ројтерсу".

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

"Ми смо спремни да преговарамо, али... нема беле заставе", поручио је Вучић.

Председник је рекао да је дијалог добродошао ако је - дијалог, у којем би се размотрило шта је могуће и шта је компромис.

"Верујемо да је у најбољем интересу за Албанце и међународну заједницу да разговарамо о слободи кретања капитала, људи и услуга", појаснио је Вучић.

Ројтерс, с тим у вези, подсећа да је дијалог, којем посредује ЕУ, обустављен 2018. када је Приштина увела таксе од 100 одсто на српску робу, а да је укидање те трговинске баријере од стране нове приштинске владе, овог месеца, отворило пут за обнову разговора.

Агенција подсећа да Србија пре уласка у ЕУ мора нормализовати односе са Приштином.

Вучић је истакао и да Србија жели избалансиране везе са Западом, Кином и Русијом, те да тежи да постане чланица ЕУ, као и да постигне договор са Приштином.

"Београд не планира да бира између Русије и ЕУ" 

Такође је указао да Београд не планира да бира између Русије - природног словенског и православног савезника, ЕУ - свог главног трговинског партнера и Кине.

"Имамо своју сопствену агенду, једну столицу, не две. Како би могли рећи 'живео Хонгконг и живео Тајван', и потом да очекујемо кинеску подршку нашег територијалног интегритета? Да не помињем да је Кина наш пријатељ који нам је помогао", рекао је председник Србије.

Вучић себе, како преноси Ројтерс, описује као "еврореалисту", додајући да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ.

"Поред тога што делимо заједничке вредности, 67 одсто наше трговинске размене остварујемо са ЕУ", подсетио је он.

"Слушаћемо шта кажу наши лекари" 

Вучић је поводом ситуације са коронавирусом у Србији и присуства скоро 25.000 навијача на утакмици фудбалског Купа Србије, рекао да ће власти слушати оно што говоре лекари.

Он је напоменуо да наша земља бележи нове случајеве коронавируса после поновног отварања, јер нема довољно дисциплине.

"Због поновног отварања (након ванредног стања) имамо нове случајеве, јер смо недисциплиновани, али они су углавном асимптоматски", рекао је Вучић и додао: "Слушаћемо шта кажу наши лекари."

У тексту се напомиње да је утакмица полуфинала Купа Србије у којој је Партизан савладао Црвену звезду са 1:0 била највеће јавно окупљање у Србији после више месеци.

Агенција наводи да је у Србији, која броји 7,2 милиона становника потврђено нешто више од 12.000 случајева коронавируса и 252 преминуле особе.

Прочитајте ОВДЕ шта аналитичари кажу како би могао да буде решен косовски проблем.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА