Најновије

Меркелин шамар Вучићу!

Александар Вучић се у годинама свог учвршћивања на власти дуго држао Немачке као кључног савезника, а Ангелу Меркел више пута истицао је као узор и блиског пријатеља. Чак је по угледу на њу у првим годинама власти остављао утисак смиреног ППВ или председника Владе држећи спојене прсте.

Александар Вучић и Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Да ствари више не функционишу како треба постало је јасно када се Вучић у Берлину састајао са америчким амбасадором Ричардом Гренелом, у дворишту Ангеле Меркел, покушавајући да мимо Немачке и ЕУ договори размену територија са Хашимом Тачијем. Тачијем који је сада и формално осумњичен за ратне злочине над Србима и Албанцима на Косову и Метохији.

Након смене Аљбина Куртија, једног од ретких политичара из окупиране српске покрајине којег не повезују са злочинима над цивилима, у режији Хашима Тачија, Кадрија Весељија и Александра Вучића, ратни тројац се у искључивој сарадњи са САД и Ричардом Гренелом залетео да заврши посао размене територија. "Решење" које на средњи рок ризикује да угрози мир на целој територији Западног Балкана. Европа је реагујући на идеју да Америка мимо ње решава проблем који постоји на европском континенту одлучила да покаже да то тако не може. 

Одлучила је Европа, читај Немачка, да покаже и Вучићу да напади на Европу током корона кризе и приближавање Кини не могу да прођу тек тако. Тако је након "изборних резултата" и оштрих реакција из Брисела, отказивања преговора у Вашингтону, Александра Вучића сустигла и оштра реакција Ангеле Меркел.

Србија први пут није отворила ниједно поглавље у преговорима са ЕУ, Меркелин страначки кадар Урсула вон дер Лејен изјавила је да је за успех ЕУ интеграција потребан дијалог свих политичких актера у Србији и саопштено је да је проблем у одсутству владавине права.

Из дипломатских извора сазнајемо да Холандија, Белгија, Данска, Шведска, Финска, Немачка и Бугарска нису дале зелено светло за отварање поглавља 2 позивајући се на недостатке и кашњења у реформама владавине права и недавни извештај о Европске комисије о овој области. Подсећамо, тај извештај је Влада покушала да сакрије а јавности је постао доступан захваљујући Странци слободе и правде која га је представила медијима. 

Премијери ових држава су из три најјаче европске политичке групације: Европске народне партије, Партије европских социјалиста и европских либерала. Премијери Влада које су рекле не су: Ангела Меркел (Немачка) и Бојко Борисов (Бугарска), обоје из Европске народне партије; Мете Фредериксен (Данска), Штефан Левен (Шведска) и Сана Марин (Финска), из Партије европских социјалиста; Марк Руте (Холандија) и Софие Вилмез (Белгија), из групе Рењу Јуроп тј европских либерала.

По свему судећи, након изборне ноћи без честитки из кључних престоница Европе, ова недеља у Бриселу шаље сигнале да Александар Вучић остаје сам у својој самовољи и да Европи постаје јасно да он није решење за европски пут Србије.

Да ли би Тачи требало да поднесе оставку? Више о томе ОВДЕ!

Извор: Директно

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА