Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН СЕ БАШ НАЉУТИО: Тачно нас нервира овај вирус... А, тек сам скинуо маску!

Епидемиолог Предраг Кон рекао je да је то што се јутрос руковао показатељ да смо изашли из епидемије, иако она не може формално да се одјави јер је за то потребно да прође 28 дана да нема ниједан нови случај.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Истиче да данашње повећање броја заражених захтева додатну ангажованост да се ситуација врати у пређашње стање.

Предраг Кон је рекао да данашњи подаци (заражено 69 људи) захтевају опрезност и истиче да је неопходно да се испита зашто се то десило.

Како је навео, он је сазнао резултате у 15 часова, а њему је познато да се у Београду није догодило ништа необично.

На питање да ли би ушао у пун аутобус без маске, Кон је рекао да не би. Истакао је да увек има маску код себе и да ју је данас скинуо да би послао поруку да је прошла ситуација у којој морамо да будемо на дистанци од два метра са маскама у затвореном простору.

Најавио је да ће у петак бити одржана седница Кризног штаба и да ће вероватно уследити нова значајна попуштања мера.

Осврнуо се и на то што је имунолог Срђа Јанковић рекао да ће скинути маску када не буде нових позитивних случајева. Како је навео, то је на месту и поручио је да би увек требало имати маску код себе и ставити је када се дође са неким у контакт.

Рекао је и да он одмах стави маску кад је у контакту с неким и да би о томе требало размишљати због себе и због других.

Када је реч о вирусу у колективима и фабрикама, Кон је рекао да у свакој фирми постоје људи који су задужени за безбедност на раду, да постоје инспекције рада и да је све то регулисано законом.

Нагласио је да, када вирс уђе у колектив, треба што пре да буде откривен и да људи са тегобама не би смели да долазе на радно место. Додаје да је то лако рећи али тешко спровести, јер су људи код нас дубоко навикли да раде с кијавицама и респираторним сметњама.

Говорећи о екскурзијама, Предраг Кон је рекао да нема разлога да се оне не реализују ако се користе све мере заштите и ако се промишља о томе. Додаје да је процењено да је ризик веома мали.

Предраг Кон ће следеће недеље прославити рођендан и требало је да оде у пензију, али каже да је продужио уговор и да наставља да ради докле год је потребно.

"Нисам ја уопште битан. Нама је битна ситуација. Тачно нас нервира овај вирус", рекао је Кон и додао да се по просеку у недељи види да се смањио број заражених у односу на претходну али да данашњи скок тражи додатну ангажованост да се ситуација поново врати у нормалу.



Прочитајте ОВДЕ шта је Кон јутрос поручио Србији.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА