Најновије

ОТКУД СРПСКА ЛИСТА У ХОТИЈЕВОЈ ВЛАДИ? Аналитичар тврди: "Све води ка признању лажне државе Косово!"

У новоформираној влади тзв. Косова на чијем челу се налази Авдулах Хоти из Демократског савеза, заменик премијера биће Горан Ракић из Српске листе, који ће уједно бити и министар за локалну самоуправу, а Далибор Јевтић остаће министар за заједнице и повратак.

Горан Ракић биће заменик премијера владе у Приштини (Фото: Јутјуб)

Не може, а да се не постави питање како су представници Српске листе завршили у тзв. Влади Косова, које је према Уставу Србије саставни део Србије?

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да је нова Влада коју формално води ДСК заправо Влада под контролом Хашима Тачија, да је Српска листа поуздан партнер Харадинајеве и Тачијеве владе, а да је то мало парадоксално с обзиром да су обојицу својевремено из Београда звали ратним злочинцима. 

- Курти, за разлику од Тачија и Харадинаја није ратни лидер, а ипак је Српска листа била врло резервисана према њему и бојкотовала Владу. Нова Влада коју формално води ДСК је заправо влада под контролом Хашима Тачија. Оно што мене брине је што су Тачи и Вучић већ дубоко ушли у неку врсту разговора иза леђа, под америчким патронатом у коме се промовише компромис где Срби дају своје а добијају своје. Ехо разговора Тачија и Вучића пре прекида разговора због увођења такси је био да се мења територија две и по општине на северу Косова, које би припале Србији, а да будуће од Србије признато независно Косово уз то на поклон добије највећи део Прешева и део бујановачке општине, што је дубоко противуставно јер председник републике мора да штити Устав Србије у којем у преамбули пише да је Косово саставни део Србије - каже Миливојевић.

Мандатар нове косовске Владе Авдулах Хоти истакао је у експозеу да ће један од приоритета бити преузимање одговорности за дијалог с Београдом у сарадњи са ЕУ И САД, затим борба против епидемије коронавируса и економски опоравак. Хоти је рекао да ће нова влада преузети одговорност за дијалог са Београдом и да ће у том процесу, како је навео, у потпуности поштовати косовски Устав, а да ће коначни споразум Београда и Приштине бити заснован на "међусобном признању и обезбедиће Косову чланство у УН".

Према Миливојевићевим речима, све води ка признању Косова.

- Говори се о такозваном обавезујућем споразуму, у којем пише да ће се Србија одрећи Косова и прихватити чињеницу да је 17 одсто територије Србије одједном независна држава. Хоће ли то учинити де јуре или де факто, потпуно је небитно, Србија би према обавезујућем споразуму требало да призна чињеницу да 17 одсто територије Србије више није део територије Србије. Ако је то тако, онда на обавезујући споразум сваки нормалан грађанин Србије би требало да каже не - рекао је Миливојевић.



Прочитајте ОВДЕ зашто би Србија ускоро требала да добије и С-300.

Извор: Direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА