Најновије

ПОЗАДИНА МАСОВНИХ ПРОТЕСТА: Да ли ће САД добити новог "вођу"?

Осми дан је прошао од како су почели протести у Америци, и ситуација се и даље не смирује.

Протести у Америци (Фото: Јутјуб)

Све је почело бурталним убиством афроамериканца Џорџа Флојда, али побуна масе изгледа добија једну нову димензију.

Многи тврде да никада ниста није ујединило свих 50 америчких држава као протести који су у току. Сви се слажу око једног- убијање црног становниства мора да престане.

Они склони политичарењу мисле да америчком кризом управљају демократе јер немају одговарајучег кандидата који може да стане на црту Трампу. Џо Бајден нема потребну харизму а ни снагу за победу на изборима.

Аналитичар Милан Мишић наводи да је Трамп вероватно нервозан и због мале предности Баједена у анкетана.

"Вероватно је нервозан и због чињенице и да Џо Бајден у анкетама има додуше малу али веома постојану предност. Што се тиче бајдена он је одржао први говор од марта месеца и у њима је позвао на смиривање и упутио једну доста занимљиву поруку у којој се каже да америчка историја није бајка са загарантованим срећним крајем", каже Мишић.

Бајден у себи види вођу какав је потребан америци, Трамп у Бајдену види пут ка пропасти читаве државе.

Како је Бајден објавио на Твитеру: "Ова земља плаче за правим вођством. Вођством које ће ујединити људе и препознати бол и тугу заједница којима је нечије колено на врату већ јако дуго".

"Твитовао" је и Трамп: "За три и по године сам за црну заједницу урадио више него Џо Бајден за 43 године. Заправо уназадио их је драстично. Урадио сам за црну заједницу више него било који амерички председник икада".

Повод за протесте је последња кап у мору проблема са расизмом, али се цитава ситуација смрти Џорџа Флојда само надовезала на вец пропадајуцу привреду услед пандемије вируса корона са којом Трамп није знао да се носи.

"Њему је најгори ударац задала пандемија и то сто му је привреда пропала и јос увек има сансу да се представи као кандидат реда и закона јер ми се сећамо да је 1968. слично после деценије страшних протеста и због грађанских права и због рата у Вијетнаму победио Ричард Никсон, један дубоко конзервативни политичар који се представио као човек који ће да врати поредак", наводи Љиљана Смајловић.

Сада протестују сви, а највише они који нису задовољни економском и здравственом кризом. Начин на који се власт са целом ситуацијом носи осудиле су Немачка, Велика Британија и Аустралија.

"Ово је ситуација у којој америчка нација у свом лидеру види пре свега великом помиритеља, а Трамп није направио ниједан гест помирења. На велике осуде је наисао његов потез од пре два дана када су растерани мирни демонстранти испред Беле куће само зато да би Трамп могао да одшета до најближе цркве и да се слика са Библијом", наводи аналитичар Мишић.

Аналитичари тврде да је још увек рано прогнозирати судбину Трамповог статуса у Америци, али да тренутна ситуација са протестима не иде на руку освајању другог мандата.

Русија испоручила Сирији Мигове 29! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: ТВ Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА