Најновије

БИВШИ ШЕФ МИ6 ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Вршили су се експерименти везивања гена! Ево где је створен Ковид-19!

Бивши шеф МИ6 рекао је да је коронавирусна пандемија можда „почела као несрећа“, а да је вирус побегао из кинеске лабораторије.

Бивши шеф МИ6 сер Ричард Дирлов (Фото: Јутјуб)

Сер Ричард Дирлов навео је „важно“ ново истраживање британских и норвешких истраживача за које сматра да би могло „помакнути расправу“.

Истраживачи тврде да су открили трагове који сугеришу да су кључни елементи “убачени” у генетску секвенцу вируса и да се можда нису развили природним путем – што је оспорио скоро сваки други научник који проучава састав вируса.

Различити часописи су одбацили студију и неколико пута је преправљена да би уклонила оптужујуће тврдње о Кини прије него што је објављена у Quarterly Review of Biophysics Discovery. Почетни коаутор Џон Фредрик Мокнес, главни научни саветник норвешке војске, наводно је затражио да његово име буде уклоњено.

Истраживачи још увек траже издавача за нови рад, који каже да је Ковид-19 „изузетно добро прилагођен вирус за људски суживот“, и тврди да је вероватно да је то резултат лабораторијског експеримента за производњу “Химерних вируса велике потенције”.

Поред покушаја Доналда Трампа да пребаци кривицу на Кину, више пута означивши Ковид-19 „кинеским вирусом“, амерички државни секретар Мајк Помпео тврдио је да постоје „огромни докази“ да је вирус створио човек. Од тада није изнео такве доказе.

Његова примедба уследила је након што је уред америчког националног обавештајног директора рекао да се “подудара са широким научним консензусом да вирус Ковид-19 није произведен од људи нити генетски модификован”, додајући да ће обавјештајна заједница наставити “ригорозно испитивати” могућност да је побегао из лабораторија.

У Великој Британији, здравствени секретар Мет Хенкок рекао је да влада није видела “никакве доказе” који би сугерисали да је вирус настао у лабораторији.

Научни консензус је да је вирус настао у слепим мишевима, а генетска структура вируса указује на то да је највероватније природно прешао на другу животињу пре него што је прешао на људе.

Док су недавне анализе компаније Ланцет, првих 41 познатих коронавирусних пацијената откриле да их је 27 имало везу са пијацом, али први пацијент није, многи научници и даље тврде да је пијаца највероватнији извор.

У међувремену, две лабораторије – Центар за контролу болести Вухан и Институт за вирусологију Вухан – обе које су посматрале вирусе код слепих мишева, подстакле су спекулације да је тај вирус можда настао тамо, али за то тренутно нема чврстих доказа.

У јеку епидемије Сарс-а, кинески научници годинама су проводили претрагу удаљених пећина и других удаљених локација за новим коронавирусима код слепих мишева, како би се омогућила већа спремност у случају да се појави вирус.

Међутим, сер Ричард, који је на челу МИ6 био до 2004. године, сугерисао је да научници можда врше експерименте везивања гена – иако је “апсолутно” одбацио теорије завере да је то можда било за злонамерне сврхе.

“То је ризичан посао ако погрешите”, рекао је сер Ричард. “Погледајте приче о покушајима руководства да заустави било какву расправу о пореклу пандемије и начину на који су људи ухапшени или ућуткани.”

Додао је: „Поставља се питање, ако Кина икада прихвати одговорност, да ли плаћа накнаду? Мислим да ће то натерати сваку земљу света да преиспита свој однос са Кином и како се међународна заједница понаша према кинеском руководству.”

Ниједан научник који проучава генетски настанак Ковид-19 није пријавио знакове како се вирусом манипулише, осим оних у студији коју он наводи, чији је коаутор професор Ангус Далглеиш, са Универзитета Свети Георгије на Лондонском универзитету.

Са земљама попут САД које желе да политизују вирус, потпредседник компаније Институт за вирусологију Вухан у априлу је оптужбе демантовао као злонамерну „теорију завере“ чији је циљ „збунити“ људе.

„Као људи који проводе вирусну студију, јасно знамо каква се истраживања у институту врше и како институт управља вирусима и узорцима. Као што смо раније рекли, не постоји начин да овај вирус дође од нас “, рекао је Јуан Жиминг државним медијима.

„Имамо строг регулаторни режим и кодекс спровођења истраживања, тако да смо сигурни“, додао је господин Жиминг, биотехнолошки експерт који је обучавао и радио у Француској, Данској и САД.

Он је рекао: “Надам се да ће сви оставити своје предрасуде и пристраности да би пружили рационално окружење за истраживање праћења порекла вируса.”

Како Чеси провоцирају Путина, сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: logicno.com/З. Милић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА