Најновије

ХИЛ ОПЕТ МУДРУЈЕ О СРБИЈИ: Ево шта каже о Косову!

Србија може да учествује у будућој обнови Украјине, поручује нам амерички амбасадор Кристофер Хил у интервјуу за "Курир" у још једном настојању да Београду поручи да би САД више цениле када би се земља одрекла политике неутралности које се држи још од почетка сукоба на истоку Европе.

"Мислим да земља као што је Србија може да учествује у будућој обнови Украјине. Било ми је драго што је Привредна комора Србије позвала колеге из Украјине и да је потписан меморандум о разумевању о питању евентуалне сарадње. Биће све више тога и Украјина и Србија имају много тога заједничког. Драго ми је што су се прошле године председник Србије и председник Украјине састали три пута. Украјина би могла да се испостави као врло важна за Србију и њену економију", навео је Хил.

Он, каже, не би да се меша, али суптилно указује шта би Србији било најбоље.

Тако, говорећи о сукобу Украјине и Русије, Хил подвлачи да је важно да Сједињене Државе, Србија и друге земље сарађују и наводи да су САД у Европи веома активне преко НАТО-а.

"Није свака земља у Европи чланица НАТО и морамо с њима да развијамо односе. Ми то и радимо са Србијом, ту је велики број заједничких војних вежби. На Србији је да о томе одлучује, нећу сада помињати неке тешке историјске моменте између наше две земље. То ће на крају бити обострана одлука, ми нећемо говорити Србији шта јој је чинити, нити ће Србија нама говорити шта да радимо. Ипак, ако можемо да се договоримо о заједничким интересима, постоји простор за много већу сарадњу", каже Хил.

Он оцењује и да живимо у веома тешким временима, а говорећи о протестима грађана широм света, додао је и да је један од разлога што су људи на улицама, то што су забринути за будућност.

Од Владе Србије Хил очекује да пре свега буде формирана и како каже, радује се томе јер Америци са Србијом предстоји велики посао, а међу многим циљевима им је и побољшање економских односа. Њихове интересе у односу са Србијом, каже амбасадор, покреће жеља да читава област Западног Балкана буде мирнија и повезанија и у да у њој постоје "обрасци сарадње".

"Ако се вратимо у прошлост, непосредно после пада Берлинског зида, земље попут Пољске, Мађарске и тадашње Чехословачке покушавале су да успоставе сарадњу. У почетку је свака форсирала сопствени план да прва уђе у Европску унију. На крају су се састале у Вишеграду, у Мађарској, и договориле да координирају свој улазак у Европску Унију. Договориле су се да избегну ситуацију да их посматрају као земље које стално имају несугласице и оговарају једне друге, и самим тим не желе да их приме у ЕУ", рекао је Хил и додао да он као решење види "Отворени Балкан".

Коментаришући дијалог Београда и Приштине, амбасадор наводи да су обе стране дубоко укорењене у својим ставовима.

"Мислим да је бриселски процес добар, иако су многи незадовољни што толико дуго траје. Ја сам својевремено отишао са Балкана и био сам, између осталог, у Пољској и Јужној Кореји. Нисам очекивао да ћу се вратити на Балкан и да ће питање Косова још увек бити актуелно", рекао је Хил.

Специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак по његовом мишљењу, "прави је човек у правом тренутку".

"Мислим да су Сједињене Државе јасно ставиле до знања, месецима уназад, да је Заједница српских општина кључни елемент који мора да се реализује. Истовремено, и Косово је незадовољно што му је блокиран приступ неким међународним организацијама и тиме исто морамо да се позабавимо. Лајчак је то и урадио. Лако је посматрати са стране како неко покушава да нешто уради и давати савете, сада је тренутак да се подржи оно што се жели постићи дијалогом под покровитељством ЕУ", рекао је Хил, заборављајући, међутим да помене амерички допринос преговорима, у виду ракета "џавелин" које ће његова земља испоручити Куртијевом режиму.

Прочитајте ОВДЕ зашто ће српска војска морати да уђе на Косово и Метохију 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА