Најновије

KОН УПОЗОРАВА: Србије иде ка ванредној ситуацијии

Епидемиолог др Предраг Кон каже да је због великог броја ковид пацијената здравствени систем пренапрегнут и под великом је тензијом, али да је још увек под контролом јер сваки пацијент још има место за лечење.

др Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Он је за ТВ Пинк навео да се Србија налази у неповољној ситуацији, са тенденцијом да пређе у ванредну ситуацију. Подсећа да је ванредна ситуација већ проглашена у више градова.

– Предузима се све што је неопходно у овом тренутку, а то су проширења капацитета. Обезбеђује се да систем функционише, тренутно је под контролом, јер свако још увек има своје место за лечење, свако може да буде примљен, само треба много стрпљења – рекао је др Предраг Кон.

Он је нагласио да је огроман притисак и на ковид амбуланте и респираторне центре у Војводини, те да је на свим нивоима повећано оптерећење.

Важно је, истиче он, да старији од 65 и хронични болесници носе маске.

– Када је вирус у циркулацији, једини исправни начин да се смањи преношење је да сви носе маску. Ако само носе хронични болесници и старији од 65 година, они ће само себе штитити 30 одсто. Када би сви носили, онда је заштита 99 одсто – нагласио је он.

Упитан колико једна маска може временски да штити, Кон је навео да маска може да пружи ефективну заштиту два сата и да је треба мењати чим се навлажи.

Наводи и да Кризном штабу за предузимање одређених мера недостаје ванредно стање, јер постоје законска ограничења.

– Многе ствари које смо радили не би могли да урадимо да није било ванредног стања, јер постоје законска ограничења. Не можемо да пратимо контакте у самоизолацији. У ванредном стању имали велику помоћ полиције и контролу тога и нису се тиме морале бавити епидемиолошке службе које су потпуно затрпане – истакао је он.

Садистичку изјаву Вучића која је изнервирала Србију можете чути ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА