Најновије

Како је се надао, добро је прошао! Дачић добија ново министарство

Изазови с којим ће се Србија суочити од јесени главна су тема о којој су са председником Србије Александром Вучићем разговарали лидери Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Дачић (Фото: Министaрство спољњих послова Србије)

Пета рунда консултација о саставу нове владе није дала одговор на питање да ли ће и коју ће улогу Дачићеви социјалисти имати у новом кабинету у Немањиној 11.

И док је актуелни шеф дипломатије рекао после састанка да о кадровским решењима није било речи, аналитичари сматрају да ће Дачић остати министар, али да је питање хоће ли и даље водити исти ресор или ће променити сектор.

Одговарајући на новинарска питања после састанка, Дачић је навео да су он и Марковић имали веома опширан разговор са шефом државе.

- Имали смо један веома опширан и детаљан разговор о свим детаљима наше досадашње политике и резултате и нечему што ће Србију чекати у наредном периоду - рекао је лидер СПС.

Циљеви пре бројки

Истичући да је коалиција СПС и ЈС поносна на све резултате који су остварени заједно са Српском напредном странком од 2012, Дачић је нагласио и да је ојачана спољнополитичка позиција Србије и да је питање Косова враћено на дневни ред након што је било стављено ад акта.

- Говорили смо и о политици и о циљевима. Више пута сам рекао да нам се сарадња не заснива на бројкама, већ на комплементарним циљевима - нагласио је Дачић.

На питање да ли је било речи о иступима Новице Тончева, али и социјалистима који су се појавили на уличним протестима, Дачић је рекао:

- Разговарали смо и о разочарењима, о понашању неких људи и у СПС и у СНС, односно о понашању њихових коалиционих партнера. Сигуран сам да желимо исто - модерну, стабилну и јаку Србију.

Према Дачићевој оцени, однос СНС и СПС, никада није био нарушен.

- Заједно смо радили свих ових година и нећу дозволити да било шта нарушава нас однос. Ми разговарамо о државним и националним циљевима - рекао је Дачић.

Отворене опције

Додао је да током разговора који је трајао више од сат времена није било говора о министрима и подели ресора у новој влади.

- Нисмо разговарали о техничким питањима, када ће Скупштина или Влада, за то постоје законски рокови, али сигурно је да ће Влада бити конституисана што пре, у најбољем могућем капацитету. Нисмо разговарали о именима министара, ресорима, разговарали смо о суштинским питањима - тврди Дачић.

Дејан Милетић, директор Центра за проучавање глобализације, уверен је да ће сарадња СНС и СПС бити настављена и у новој влади.

- Све опције су отворене, од тога да Дачић задржи дипломатију до тога да добије неки други ресор. Могуће је и да буде потпредседник Владе без портфеља, који ће бити задужен за Косово. Лидер СПС је искусан политичар, показао је велику посвећеност када је реч о повлачењу признања косовске независности, што га и препоручује за останак у Немањиној.

Међутим, разлика ће бити у односу на број ресора који ће добити социјалисти:

- Имаће мањи део колача него што је био случај са овом владом. Пре свега, јер су добили мање гласова, а потом и због понашање неких функционера који су радили директно против Владе.

Не преферирам опозицију

На новинарско питање да ли очекује да СПС остане део власти Дачић је одговорио:

- Не знам. Нема сврхе да мене питате. Ја никад не бих преферирао опозицију.

Вучић без овлашћења са Шиптарима у четвртак саставља текст споразума Србије и Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА