Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ЋЕ ОДГОВАРАТИ: Предата кривична пријава! Ево шта су подешавали (ВИДЕО)

Свима вама је јасно и имамо доказе, које смо приложили, да су се нарочито стручни чланови такозваног Кризног штаба ставили у улогу политичких комесара и да су саопштавање јавности и грађанима свега што се тиче коронавируса у Србији искључиво ставили у интерес рејтинга Вучића и владајуће партије и братије. Штета коју су направили је немерљива. Ово јесте директан притисак јавности да дође до истине и да сви они који су се огрешили о њихово здравље морају да одговарају", рекла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Доктор Кон и докторка Дарија (Фото: Јутјуб)

Потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, адвокат Владимир Тодорић и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић предали су Тужилаштву потписе подршке више од 10.000 грађана на кривичну пријаву која је поднета 30. јуна против чланова Кризног штаба. Мариника Тепић је истакла да неће одустати од кривичне пријаве, све док правда не буде достигнута.

-Адвокат Владимир Тодорић и ја,  смо уз присуство доктора и анестезиолога Радета Панића, који је и један од побуњених лекара, дошли испред Тужилаштва да покажемо да не одустајемо од кривичне пријаве коју смо 30. јуна поднели против више чланова такозваног Кризног штаба. Тада смо за осумњичене именовали Ану Брнабић, Златибора Лончара и Зорана Гојковића као политичког дела Кризног штаба, а као осумњичене смо у пријави навели др Дарију Кисић Тепавчевић, др Предрага Кона и др Бранимира Несторовића да су својим чињењем, односно нечињењем - прикривањем информација и обмањивањем јавности, а искључиво у сврху уверавања да постоје услови за лажне изборе - довели у питање здравље и живот људи, после чега је код појединих особа уследила и смрт - рекла је Мариника Тепић и додала:

- Стога их сумњичимо да су начинили дело против опште опасности. Прошле су три недеље, а ми нисмо добили никакав одговор, ни реакцију, а у међувремену смо добили велику подршку грађана са хиљадама потписа за подношење кривичне пријаве. Ми смо те потписе предали, наравно уз доказ, да се по хитном поступку поступа по овој кривичној пријави.

Истакла је потпредседница ССП да се Кризни штаб ставио у политичку службу током пандемије коронавируса.

- Свима вама је јасно и имамо доказе, које смо приложили, да су се нарочито стручни чланови тзв. Кризног штаба ставили у улогу политичких комесара и да су саопштавање јавности и грађанима свега што се тиче коронавируса у Србији искључиво ставили у интерес рејтинга Вучића и владајуће партије и братије. Штета коју су направили је немерљива, са њом се суочавамо свакога дана, сада су на удару лекари од пре два дана након што из сата у сат повећавају број колега који су се побунили. Подржавамо и њихов захтев да се формира независна комисија која ће испитати све што је учињено, а после које би требало да дође до процесуирања одговорних за сву нанету штету грађанима, међу којима је много оних који су преминули због небриге и због политичког манипулисања свим подацима уназад још од јануара. Очекујемо да се грађани придруже у овој подршци, ово јесте директан притисак јавности да дође до истине и да сви они који су се огрешили о њихово здравље морају да одговарају. Јер, одговорност значи одговарати за грешке.

Тепић је подсетила да је извештај болнице у Земуну потврдио да је отац Петра Ђурића, Љубиша, преминуо јер у овој установи није било респиратора

- Тачно је да је отац момка Петра Ђурића, Љубиша, ипак преминуо јер није био обезбеђен респиратор у Земунској болници и то је потврдио директор ове установе. Ради се о момку који је прве вечери изговорио паролу "Ћале, ово је за тебе", у таблоидима и ређимским медијима је сатанизован и криминализован, оптужен да лаже. Министар Златибор Лончар је руководио овом кампањом, да би се после неколико дана црно на бело доказало да је био у праву и да је његов отац изгубио живот јер није имао респиратор.

Тодорић: Не дозвољавамо да се све гурне под тепих, одговараће

Адвокат Владимир Тодорић је подсетио на то да је власт огранизовала многе догађаје од укидања ванредног стања, а онда је сву одговорност свалила на грађане. А због нереаговања на све то - Кризни штаб, по његовим речима, мора да одговара.

- Ми смо народ који брзо заборавља страхоте које су му се дешавале и које му се дешавају, јер се смењују лоше вести сваког дана. Позивам све људе да не забораве да је овде за време проглашене епидемије организован тениски турнир, да је угрожено здравље грађана, Новака Ђоковића и учесника, да су даване изјаве без икакве основе да је вирус ослабио, да је жртвовано здравље 25.000 људи на вечитом дербију, да су биле изјаве и Кона и Кисић Тепавчевић да до 2. јуна нећемо имати случај епидемије. И наравно, имамо индиције да је било сакривања - рекао је Тодорић.

Указао је да народ нема поверења у Кризни штаб.

- Знате како, када се сирће проспе, онда нешто смрди и ту никада неће моћи да мирише. Тако ни неповерење у Кризни штаб неће да спласне зато што они не представљу струку, већ су политички комесари у здравству постављени да брину о добробити режима. Људи који нису обишли ниједног пацијента и болницу доводе у питање кредибилитет скоро 2.000 лекара. Ви када нађете човека са кичмом у Србији, онда је то вест, али ако нађете њих 2.000 - онда је то историјски инцидент. Сви смо навикли да ћутимо за добробит наше породице, нашег посла, да се споји крај са крајем, али дошло се до краја. Не желимо да политизујемо ситуацију, да довдемо лекаре у неку незавидну ситуацију, само желимо да их подржимо.

Осврнуо се Тодорић на то што су хиљаде грађана потписале подршку подношење кривичне пријаве против Кризног штаба.

- Колеге су ме питале какве везе има то колики је број људи потписао подршку кривичној пријави, то не значи да ће неко бити проглашен за кривог нити да суд због тога мора да поступа. И ту су у праву. Овде је у питању општи интерес и ту нико више не може да доведе у питање после потписа. Не желимо да притискамо колеге из Тужилаштва, то не треба да буде део правне државе, али исто тако поручујемо да нећемо дозволити да се ствари гурну под тепих, већ да ће се кад-тад одговарати за ово што је учињено грађанима - истакао је Тодорић.

Панић: Спроводи се прогон лекара

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић поручио је да се већ дуже време упозорава на све проблеме, много пре почетка епидемије, али да за те њихове речи није било слуха.

- Ми од 2015. године упозоравамо шта није добро у здравству, шта све недостаје, али није било одговора. Много тога је током пандемије коронавируса рађено ван закона, многи лекари су пребацивани у ковид центре и у томе су уобавештавани усмених путем, што је ван законских оквира. Писмено решење су лекари добијали само ако су то захтевали, а то је био један од закључака Кризног штаба. Да подсетим, Кризни штаб није тело које је регулисано законом, формирано је на седници Владе која тог датума није одржана. Све ово што ради Кризни штаб требало би да ради Државна комисија о регулисању заразне области, и то је оно што је по закону. На све наше захтеве и писма инсититуцијама никада нисмо добили никакав одговор, праве се као да ништа од тога не постоји.

Панић је поручио да директори покушавају да издејствују да не плаћају 100 одсто надокнаде оним здравственим радницим акоји оболе од коронавируса.

- Сећате се да су здравствени радници добили обавештење да ће добити 65 одсто плате уколико оболе од коронавируса, као да је реч о боловању. Успели смо притиском јавности да се то промени и да та накнада буде 100 одсто. Имамо сад информације са терена, а тиче се ситуације у Лозници. Поново покушавају директори да издејствују да запослени не добију 100 одсто накнаде уколико оболе од коронавируса, сад раде у сменама, па је укинут и прековремени рад. Одлука Владе да се исплати стимулација од 10 одсто за њих не важи, јер у том тренутку нису били на радном месту у том периоду. Исто је погодило и специјализанте.

Прокоментарисао је Раде Панић коментаре министра здравља Златибора Лончара и чланова Кризног штаба на рачун потписника писма.

- Пренећу оно што колеге мисле, то је крање некоректно од једне професорке и министра. Или нису прочитали шта пише, или се праве да не знају шта пише. Захтев је да Кризни штаб преузме одговорност, да се формира Републичка стручна комисија за заштиту од заразних болести која је једино компетентна да некога саветује. Не сме да се дешава да колеге спусте струку испод полиотике, то не сме да се дешава ни када нема епидемије, а поготово када је епидемија у јаку. Струка мора да буде та која ради, а држава да буде та која спроводи. Нико није никога предложио у Кризни штаб. 

На крају је још једном напоменуо да су његове колеге под прогоном.

- Забрањује се да колеге изађу са информацијама које имају. То им забрањују директори, начелници, нажалост и неки синдикалци који се налазе у државним синдикатима. Дакле, сви они који су у могучности да утичу на колеге. Те претње иду и до отказа. Има снимака колега које су у о томе причале. Епидемиолози нису обишли здравствене установе да виде каква је ситуација. Колеге које су потписале ово писмо су инфектолози, епидемиолози, кардиолози, дакле сви они који се налазе на првој линији одбране од ковида. Можемо да кажемо да је потписало преко 80 одсто оних који су кључни извршиоци на терену. Нека се Кризни штаб не игра са 2.000 потписа лекара.

Српска власт у конфликту са Француском, Русијом и Немачком?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА