Најновије

АНТИСРПСКО ЛУДИЛО! Диктатор Мило наредио полицији да пред изборе хапси бираче који су против њега?

Како су објавили медији, закон у Црној Гори, који се досад није примењивао, предвиђа драконске казне за грађане који бораве у иностранству дуже од 90 дана, а који имају и пребивалиште у Црној Гори, па као такви изађу на гласање. Милов режим применом овог закона жели да спречи све присталице опозиције које због посла или школовања бораве у Србији да гласају на изборима 30. августа.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб/Правда)

Страх од гласова

Према овим наводима, закон који се досад никада није примењивао предвиђа затворске и новчане казне "за манипулацију и злоупотребу места пребивалишта"!?

"Казном затвора до једне године казниће се за кривично дело по члану 21, који гласи да ће се казнити свако ко да нетачне податке о пребивалишту и бирачком праву за себе или другог. По члану 36 новчаном казном у износу од 30 евра до 200 евра казниће се за прекршај физичко лице ако у року од осам дана не поднесе пријаву пребивалишта, пријаву промене пребивалишта, односно адресе, пријаву о одласку у другу државу и пријаву повратка из друге државе, као и ако пријаву боравишта не поднесе у року од 24 часа од доласка у боравиште или не одјави боравиште пре одласка", пише у закону који милогорци планирају да злоупотребе.

Коментаришући ове наводе, истраживач Института за европске студије Рајко Петровић каже да Ђукановићева власт покушава да спорни изборни закон примени селективно и у служби владајуће олигархије.

- Цивилизацијско и демократско достигнуће јесте да свако ко има држављанство односно пребивалиште у некој земљи има и право гласа у њој. Власт у Црној Гори покушава да ограничи ово фундаментално право грађанина. Јасно је да то чини због страха од гласова хиљада држављана Црне Горе који раде и студирају у Србији, а који су махом против актуелног режима. Да је реч о политичкој манипулацији, сведочи и податак да им гласови Бошњака и Албанаца из иностранства нису сметали кад су на референдуму 2006. године били тас на ваги који је превагнуо на страну црногорске независности - наглашава Петровић.

Гојко Раичевић, главни и одговорни уредник портала ИН4С, истиче да већ тридесет година Ђукановић наочиглед светске јавности краде изборе.

- Најтрагичнија крађа је била референдумска. Ђукановић је покрао чак и пописне резултате. Очекивано је да ће у ситуацији афирмисања усташке политике и насртаја на СПЦ учинити сваку нискост да и ове изборе неком мутљавином добије. То би му отворило могућност да доврши процес крађе црквене имовине - објашњава Раичевић.

Озбиљан проблем

Главни уредник портала "Борба" Дражен Живковић, на другој страни, оцењује да овај закон може и да нашкоди Милу и режиму.

- Дошли смо у парадоксалну ситуацију да судбину грађана Црне Горе на свим изборима досад одлучују људи који не живе овде, него само на дан избора дођу да заокруже ДПС и увече се врате назад у земље у којима живе. Многи из дијаспоре су се сад препали да ће бити евидентирани њихови доласци и да ће кривично одговарати. Зато је ДПС у никада озбиљним проблемима пред ове изборе - закључује Живковић.

Америчка војска напушта Немачку, један део креће према Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА