Најновије

ЕРДОГАН ОПЕТ ПОВИКАО: Критике због претварања Аја Софије у џамију су напад на суверенитет Турске!

Критике на рачун Турске због могућег претварања чувене Аја Софије из музеја у џамију напад су на суверенитет турске државе, каже председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

"Оптужбе против наше земље о Аја Софији директно циљају наша суверена права", рекао је Ердоган коментаришући забринутост због предлога Запада, посебно Грчке, Француске и САД, преноси Ројтерс.

"Одлучни смо да наставимо да штитимо права муслимана, већинске вере наше земље, као и припадника свих других вера и религија", додао је он на свечаном отварању друге џамије у Истанбулу.

Ердоган је предложио враћање статуса џамије здању у срцу хришћанске византијске и муслиманске османске империје, а данас једног од најпосећенијих споменика у земљи који је под заштитом Унеска.

Турски суд у четвртак је саслушао све чињенице у вези с претварањем Свете Софије у џамију и пресудиће у року од 15 дана.

Раније ове недеље Турска је саопштила да је "шокирана" тиме што је државни секретар САД Мајк Помпео позвао Ердогана да не наставља с планом.

Француско министарство спољних послова саопштило је у четвртак да структура из шестог века, која је девет векова служила као хришћанска катедрала пре османског освајања Цариграда 1453. године, мора остати отворена за све.

Прочитајте ОВДЕ   какав је то рат на североистоку Сирије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА