Најновије

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА БЕОГРАД: Почело свечано постављање споменика Стефану Немањи, сведок осам векова наше државности (ВИДЕО)

На Савском тргу у Београду, чија је реконструкција у току, почело је постављање првих делова, односно постамента споменика Стефану Немањи.

Постављање споменика (Фото: Јутјуб)

- Данас присуствујемо историји, пошто је данас почело постављање споменика Стефану Немањи. Једном од најзначајнијих владара, човека који представља прекретницу наше историје. Срамота је што нисмо за све ове векове подигли споменик овом великом владару, и зато желим да се захвалим председнику Александру Вучићу на чију иницијативу постављамо овај споменик - рекао је Весић на церемонији, па додао:

- Вучић је од 2012. године урадио многе велике ствари за Србију али подизање споменика Стефану Немањи имаће највећу симболику - да Србија поштује своју историју - рекао је заменик градоначленика.

Он је истакао да морамо да поштујемо нашу историју, и подсетио је да је Скупштина Града донела одлуку да се у Улици Деспота Стефана подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу.

- Ово је почетак другачијег размишљања Срба о нашој сопственој историји. Споменик ће се налазити на будућем највишем тргу у Србији. Трг ће имати чак 32.000 квадрата, и он ће постати трг какав Београд заслужује - нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да ће уређењем простора испред старе Железничке станице тај простор добити потпуно ново рухо, и да је то доказ да Београд постаје велики град.

- Данашњи дан је значајан, зато што постављањем споменика ми показујемо да имамо 800 година државности. Споменик је доказ да постојимо, и да ћемо овде остати вековима - рекао је Весић.

Весић се захвалио Александру Рукавишњикову, руском вајару и аутору споменика, и истакао да је он један од највећих живих уметника тренутно.

Трг од 32.000 квадратних метара имаће 20.000 м2 за пешаке.

Споменик ће бити на 15 метара дугим шиповима који гарантују стабилности монумента висине од 23 метра, што је као седмоспратница.

Представник делегације Руске федерације Олег Ласкарев рекао је да је велика част што је израда овако симболичног споменика припала уметнику Александру Рукавишникову.

- Није честа прилика да се ради овако симболичан и значајан споменик. Споменик је комплетно урађен и монтиран у Москви како би га мајстор Рукавишников оценио, а затим је подељен на делове да би био транспортован у Србију. За три месеца биће комплетно завршен у Србији - рекао је он. 

Рок за постављање споменика је два месеца.

Прва четири камиона са деловима споменика, односно делови за постамент, у Београд су стигли до јуче, а како је тада рекао заменик градоначелника Горан Весић до 31. августа стићи ће друга четири камиона, док ће последња два бити ту до 15. септембра.

У Београду се од 10. августа налази и група руских мајстора који ће заједно са нашима радити на постављању споменика, а почетком септембра очекује се и долазак самог аутора, Рукавишњикова, који ће лично надгледати постављање споменика.

Прочитајте ОВДЕ    где су то грађани преузели ствар у своје руке.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА