Најновије

"Верујем да је ово биолошки рат, али чувајте главе!"

Повереник Хиландара Милош Стојковић (33) није веровао да корона постоји, али је потом водио тешку борбу с њим и сад све моли да се узму у памет и иду код доктора чим крену симптоми.

Милош Стојковић (Фото: Јутјуб)

Ни сам нисам веровао да корона постоји. А онда сам је на својој кожи осетио. Мислио сам да ми је крај! И нема сумње да је корона међу Србима. И да убија! Зато ми, као народ Светога Саве, морамо бити саборни и поштовати све што нам лекари и струка кажу како бисмо сачували живу главу. Живот је најсветији дар од Бога. Господ је ту да исцељује, а доктори да лече. Бог и молитве само потпомажу да то лечење буде успешно.

Људи, узмите се у памет, не верујте причама да вирус не постоји и идите код лекара чим добијете прве симптоме - каже за Курир теолог Милош Стојковић (33), повереник манастира Хиландар, који се дуго борио с ковидом.

Температура до 40

Кренуло је крајем јуна:

- Искрено, сумњао сам да корона уопште постоји. И када сам добио температуру, нисам веровао да је то то. Срећа, па сам се изоловао за сваки случај. Али нисам ишао код доктора. Тек кад ми је температура избила на 40, после шест дана, отишао сам у ковид амбуланту. А отуда правац Клинички центар Крагујевац - обострана упала плућа.

Наравно, тест на корону је био позитиван. И агонија је тек почињала.

- Читавих 12 дана сам имао температуру, био и на кисеонику. Борба је била неописиво тешка - губите дах, не можете да дишете, сваки делић тела се тресе. Нит сам могао шта да поједем, нит да попијем, данима сам био само на инфузији. Кости, све живо боли, много сам смршао, осип избио по кожи, глас ми се променио због лошег протока кисеоника. Помишљао сам и да је крај и кренуо сам већ да шаљем поруке пријатељима и опраштам се. А тек чега сам се све нагледао. Деца од 20 година у кудикамо тежем стању од мене, без тромбоцита остају за дан - прича Стојковић, који посебно захваљује др Олгици Гајовић и њеном тиму лекара и сестара.

Тахикардија

Из болнице је пребачен на рехабилитацију у Сокобању, одакле је дошао пре неколико дана. А као, како каже, успомена на корону му је остала тахикардија. - Никада нисам имао проблема са срцем, а сад ми удара 125 у минуту, на терапији ћу бити до краја живота. Не могу да пређем више од 200 м, одмах се гушим - вели.

И зато свим који неће код доктора, него седе кући или иду у цркву, поручује:

- Бог не лечи, он нам је дао медицину. Господ исцељује. Нису исправни хришћани они кој мисле да ће искључиво молитвом у цркви, без одласка код лекара, доћи спас од короне. Победа је у јединству и саборности, кад снаге уједине и молитва и струка. За мене су апостоли Христови у овом времену лекари и медицинске сестре, који се без ваздуха, у скафандерима, сатима боре да спасу животе. Они су нови апостоли. Уверен сам да и манастир Хиландар шаље поруку саборности у овом времену пошасти. Да заједно победимо. Јер ово је борба за живот.

Верује и да је ово биолошки рат, али истиче и да је небитно како је вирус дошао. Једино је важно да знамо да је ту и да убија.

- И својим животом сам сведок да мере превенције нису намењене било чијем затварању или укидању неког права, већ да су искључиво ту да живот победи - каже Стојковић, захвалан Богу што му је породица добро.

Жесток одговор након отимања нафтних танкера! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА