Најновије

КАКАВ ОБРТ! Каталонци донели неочекивану одлуку, Шпанија у шоку!

Нешто више од половине, 50,5 одсто становника Каталоније не жели државу независну од Шпаније, док 42 одсто то жели. Ово показују резултати каталонског центра за испитивање јавног мишљења Centre d`Estudis d`Opinio.

Каталонија (Фото: Јутјуб)

Истраживање је спроведено од 25. јуна до 21. јула међу 2.000 становника Каталоније, аутономне покрајине на североистоку Шпаније који су одговарали на питање „Желите ли да се Каталонија претвори у независну државу?“

Како преноси Хина, на то питање позитивно је одговорило око 42 одсто испитаника, што је најмањи постотак од јула 2017. године. Каталонска влада је у октобру 2017. организовала референдум о самосталности, упркос забрани шпанског уставног суда.

Прошле године је деветоро каталонских званичника осуђено пред судом у Мадриду на затворске казне од 9 до 13 година због организовања тог референдума. У фебруару ове године 44,9 одсто испитаника изјаснило се да жели да Каталонија постане независна држава, податак је ЦЕО-а.

Регионални избори у Каталонији могли би да буду одржани на јесен или зиму, а три странке које заговарају самосталност тренутно имају већину места у парламенту у Барселони, 70 од укупно 135.

Каталонија од 1978. године има свој парламент, владу и полицију а каталонски језик је службени у тамошњим институцијама. Шпанска централна влада управља из Мадрида спољном, одбрамбеном и фискалном политиком.

Прочитајте ОВДЕ   какав је то хаос у Америци.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА