Најновије

УСПОСТАВЉЕН ДОГОВОР: Сирија уступила Русима део копна и мора код базе Хмејмим, а ово је тачан разлог

Сиријске власти су се сложиле да Русији привремено уступе додатни део копна и приобалних вода како би проширила своју ваздушну војну базу Хмејмим.

База Хмејмим (Фото: mil.ru)

Документ о договору између две стране, који је објављен данас, потписан је 21. јула, а на снагу је ступио 30. јула. Договор се односи на копно и море у близини провинције Латакије на северу Сирије, у којој се налази ваздушна војна база Хмејмим коју контролишу Руси.

Територија, коју чини осам хектара земље и исто толико хектара приобалних вода, биће употребљена за "медицинско лечење и рехабилитациони центар" за особље руске војне базе, наводи се у документу. Ова област ће Русији бити привремено уступљена, без икакве надокнаде.

Русија је са ваздушним нападима у Сирији почела 2015. године, док је трајно присуство војске у овој земљи успоставила две године касније, након договора са владом у Дамаску.

Поред базе у Хмејмиму, одакле Русија врши ваздушне нападе са циљем подршке сиријском председнику Башару ал Асаду, Москва такође контролише и луку Тартус.

На "тојоте" инсталирали ракетне лансере па напали председничку палату. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА