Најновије

Нова Влада чекаће док се Вучић не врати из САД

Седница Главног одбора СНС, ново заседање Скупштине Србије, бирање њеног председника, формирање Владе и могло би се рећи читав политички живот у Србији на чекању је до завршетка састанка у Вашингтону, који је заказан за 2. септембар. Како незванично сазнаје Нова из редова напредњака, у странци је тренутно потпуно затишје, све што је планирано за крај августа пролонгирано је до повратка делегације Београда из Вашингтона.

Вучић (Фото: Председништво)

Политички аналитичари су подељени у мишљењима, па оно варира од тога да је овакво одлагање потпуно бесмислено и чисто поигравање са живцима грађана Србије и потенцијалних коалиционих партнера СНС, до тога да од резултата састанка у Вашингтону могу зависити кадровска решења у новој влади, па се зато чека.

“Ништа се не дешава, ништа још не знамо. Требало је да се састанемо на страначким органима крајем августа, али ево данас је 21, а нико нас ни о чему не обавештава. Колико знамо, све ће бити одложено док се не заврши састанак у Вашингтону. Не верујем да ће бити изненађења у међувремену”, каже саговорник из СНС.

Говорећи о крајњим датумима за формирање владе председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић последњег дана јула је рекао:

“Влада би требало да буде формирана до 25. августа, на седници Председништва СНС разговарали смо о томе ко треба да буде коалициони партнер и појавиле су се четири могуће опције. Да идемо са социјалистима и мањима, са (Александром) Шапићем и мањинама, са социјалистима, Шапићем и мањинама и сами са мањинама”, рекао је Вучић после седнице Председништва СНС, објаснивши како је сваки од тих предлога добио по 20 или 30 одсто подршке и да су опције као “пата-карте”, али да ће одлука бити усаглашана, оквирно, око 15. августа.

У међувремену тај датум је већ прошао, а ево приближава се и 25. август, који је наметнут као последњи рок.

Политички аналитичар Бобан Стојановић каже да наша унутрашња питања немају никакве везе са састанком у Вашингтону.

Оправдања

“То је само искоришћено као некакво оправдање. Примерено би било да је обрнуто, да новоизабрана Влада која води политику (па наравно и спољну) иде и на састанак и наравно води ти исту политику. Овако се Вучић и даље игра са свима, држи на удици СПС и СПАС који гледају да ли ће им Вучић нешто уделити и частити их, замајава јавност, баца и нама коску да дискутујемо о свему овоме”, наводи Стојановић.

Он додаје да ко год био у влади, можемо је звати коалиционом, концентрационом, како год, она је у суштини једнопартијска јер једна партија има сву моћ да доноси апсолутно све одлуке.

“Сви остали су потпуно нерелевантни, били у влади или не. Састанак у Вашингтону је само изговор да се све пролонгира и само додатно показује неодговорност јер је влада овде морала да буде формирана буквално пар дана након избора, а не да се користе механизми предвиђени за стварне преговоре како би се формирала већина. А посебно из разлога што смо суочени са здравственом, економском и политичком кризом у земљи, а додатно јер имамо техничку Владу којој је суштински истекао мандат пре скоро три месеца. Неодговорно према држави и подређивање свих институција партији и једном човеку”, објашњава Стојановић.

Нема времена за све

Са друге стране директор агенције за истраживање јавног мњења “Фактор плус” Владимир Пејић сматра да за одлагање свих одлука за после састанка у Вашингтону постоје два могућа разлога.

“Вучићу је вероватно између формирања Владе, бирања председника Скупштине и одласка у Вашингтон премало времена за све. Он има обичај и воли да буде ту у време свих тих важних политичких догађаја, да учествује у излагању и обраћању јавности. Припреме за пут, са друге стране, такође му одузимају пуно времена. Други разлог може да буде неизвесност онога што ће бити у Вашингтону. у смислу тока разговора и предлога који могу доћи. У случају непредвиђених околности, може доћи и до промене Вучићевог мишљења и промена у концепцијском и персоналном саставу владе”, закључује Пејић.

Како је Младић намагарчио НАТО прочитајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА