Најновије

Како су Белоруси успели да се уједине против Лукашенка кад су лидери опозиције похапшени или у бекству? Тајна је у овом младићу (ФОТО)

На протестима који већ данима трају против белоруског председника Александра Лукашенка, због новог мандата освојеног на сумњив начин, демонстранти су изузетно мирни, али и уједињени.

Лукашенко (Фото: РИА)

Многи од њих носе заставу, мада то није формална застава земље, црвено-зелена застава која се користила у совјетско доба. Уместо ње, они носе црвено-бело-црвену пругасту заставу, транспарент који је први пут коришћен 1918. године и дуго се повезује са белоруском независношћу.

Протести, нарочито они одржани у недељу су чудесан подвиг координације: Као и у Хонг Конгу пре неколико месеци, масе људи су знале када и где треба да буду. Знали су за шта марширају: Многи људи су носили плакате са слоганима "Одлази" - упућеним Лукашенку - или "Слобода за политиче затворенике" или "Слободни избори!" Носили су заставу или су носили црвено-белу одећу или су возили аутомобиле украшене црвеним и белим балонима.

Па ипак, на већини ових маршева било је видљиво мало вођа; нико се није попео на бину или одржао говор у микрофон. Опозициона председничка кандидаткиња Светлана Тихановска напустила је земљу из страха за безбедност пре више од недељу дана. Како су онда сви тачно знали шта да раде? Одговор је 22-годишњи блогер Стјапан Светлов, који живи ван земље и води канал назван "Некста Лајв" на шифрованој апликацији за слање порука "Телеграм".

У недељу 16. августа "Некста" је послала људима позив на протесте: "Позвоните комшијама на врата, позовите пријатеље и рођаке, пишите колегама. Идемо искључиво мирно у центар града да тражимо одговорност власти." Позив је такође садржао листу захтева: моментално ослобађање политичких затвореника, оставка Лукашенка, оптужница против одговорних за шокантан низ политичких убистава.

Људи су ишли на марш у Минску и на десетине мањих маршева широм земље, јер су видели ту поруку. Наредних дана многи су штрајковали јер су на том каналу и на сличним каналима видели нову поруку.

Белоруски народ има велико поверење у младог блогера.

Белоруси не верују влади, а не могу да чују опозицију - али више од 2 милиона људи се претплатило на канал Некста Лајв, а стотине хиљада људи прати Светлова на Јутјубу, Инстаграму и Твитеру, као и његове друге Телеграм канале, јер му верују.

Што није ни чудо, јер им он показује слике људи попут њих. Показује им видео записе о местима која препознају. Његова јавна личност је оптимистична, идеалистичка и патриотска. На фотографијама се обично смешка. Поред тога, он живи у Пољској, месту где полиција не може да добије податке са његовог телефона, тако да људи могу да верују у оно што он пише и да му шаљу информације.

Новинар "Атлантика" се срео са њим у Пољској. Како је рекао, посао овог младог блогера је да покаже својим земљацима како да се не плаше.

Иако је своју блогерску каријеру започео музичким спотовима, Светлов је објављивао редовно политичке информације од 2015. године, а највише их добија од својих читалаца. Он иде стопама Алексеја Наваљног, руског дисидента који је ове недеље хоспитализован највероватније услед тровања, а који користи интернет не само за комуникацију са читаоцима, већ и за стварање осећаја заједнице.

У прошлости је објављивао доказе о корупцији и неправди; један од његових преломних момената био је аматерски документарни филм, назван "Криминалини записи", о Лукашенковом успону на власт, који је до сада погледан на Јутјубу скоро 3 милиона пута (то је велики број, имајући у виду да има само 10 милиона Белоруса).

У последње време он објављује слике и снимке са демонстрација и штрајкова и тако показује људима да не треба да се плаше.

- Људи сада схватају да нису сами: они су у већини. Они знају да већина људи у Белорусији жели да се реши овог диктатора - каже он.

Такође знају да се на "Телеграм" не може утицати. На дан избора, пошто је постало јасно да губи, Лукашенко је угасио десетине друштвених медија и извора вести, као што су "Фејсбук", "Твитер", "Ватсап". Телефонске фиксне линије су такође пале. Али "Телеграм" је наставио даље. Његов власник Павел Дуров, Рус који живи у егзилу, рекао је да користи посебне „алате против цензуре“ да би апликација била отворена. Дуров је такође комуницирао са неким администраторима белоруских канала и лично интервенисао да блокира канале чији су власници ухапшени, како би спречио да држава добије податке о пратиоцима. Тада је "Некста Лајв", која је већ имала више од милион пратилаца, добила још толико пратилаца.

Светлов се сада труди да иде укорак са огромном количином информација које добија свакодневно.

- Обично добијамо 200 порука у минути; сада је до 300. Не можемо их све анализирати - рекао је он.

Он има неколико сарадника, углавном волонтера.

Светлов је већ платио високу цену за своју ноторност: белоруска влада издала је међународни налог за његово хапшење, па он већ две године не живи у Минску. Прети му 15 година затвора ако дође кући.

Парадоксално је да је Лукашенков режим такође извор његове необичне моћи. Сузбијањем свих осталих извора информација режим је омогућио Светлову и његовим каналима да имају велики утицај.

Амерички борбени авион улетео у кинеску забрањену зону! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА