Најновије

"Физички напади на Србе у Вуковару су последица проусташке политике!" (ВИДЕО)

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да су најновији физички напади на Србе у Вуковару још један од бројних доказа да Хрватска није способна да буде нормална држава у којој се поштују међународне конвенције.

Напад на Србе у Вуковару. (Фото: Јутјуб)

- Организовани физички напади на Србе у Вуковару и у осталим деловима Хрватске, као и напади на српску имовину, трају од уласка Хрватске у Европску унију 2013. године. Константни физички напади на Србе у Вуковару су последица проусташке политике који води Влада Андреја Пленковића - навео је Линта у саопштењу за јавност.

Према његовим речима, актуелна власт у Хрватској "јавно или прећутно рехабилитује усташтво и зато није спремна да се обрачуна са усташким снагама".

- Премијер "Пленковић и остали званичници понекад декларативно у јавности осуде физичке нападе на Србе и њихову имовину али ништа конкретно не чине да се открију и најстроже казне организатори и извршиоци тих напада. Срби у Вуковару и читавој Хрватској се осећају несигурно јер им усташке снаге шаљу сталну поруку да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују - навео је Линта.

Он је поново позвао Министартсво спољних послова Србије да у што краћем року уради извештај о стању људских права Срба у Хрватској у коме ће, између осталог, бити пописани бројни физички напади на Србе и њихову имовину, бројни примери ширења мржње и нетрпељивости исписивањем хиљада усташких и нацистичких графита и порука и рехабилитације усташтва и НДХ.

У Извештају такође треба навести низ примера кршења Устава и закона као што су немогућност употребе ћирилице у Вуковару и широм Хрватске, немогућност пропорционалног запошљавања Срба у јавном сектору, немогућност повратка отете имовине и стечених права протераних Срб, добијање новчане накнаде за уништену имовину, као и бројне друге примере, навео је Линта.

Ђукановићу прети убедљив пораз! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА