Најновије

НАЈНОВИЈИ ПРЕСЕК КОРОНЕ У СРБИЈИ: Пад броја новозаражених, 1 преминули, 40 на респираторима!

У последњих 24 сата на корона вирус у Србији је тестирано 6.996 особа, а позитивно је 75. Нажалост, једна особа је преминула.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

На респираторима се налази 40 пацијената.

Кисић Тепавчевић: Ситуација све повољнија, али ризик и даље постоји

Епидемиолог и члан Републичког кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је епидемиолошка ситуација у Србији све повољнија, али да без обзира на ублажавање мера, сви треба да буду стрпљиви и да покажу одговорност. Она је упозорила да је сваки излазак из куће и даље потенцијални ризик од инфицирања вирусом Ковид-19 и да се треба понашати у складу са тим, односно, примењивати превентивне мере заштите.

- Сада поново имамо стабилну епидемиолошку ситуацију, али идемо ка периоду године када почиње сезона респираторних инфекција, тако да све то морамо имати на уму. Колико год се наше знање о вирусу мењало, оно што је константно јесте да број новооболелих искључиво зависи од тога колико примењујемо превентивне мере - рекла је Кисић Тепавчевић за ТВ Пинк.

Она је казала да је, имајући у виду епидемиолошку ситуацију у земљи, прави тренутак да почне настава у школи и нагласила да ће се ситуација свакодневно пратити и да је важно што је школски систем спреман за све видове наставе. Кисић је подсетила да су дате стриктне препоруке за извођење наставе у школама са највише 15 ђака у учионици, док ће у свакој клупи седети по један ученика. Како каже, примењиваће се све мере за боравак у затвореним просторима, а на првом месту ношење маске.

У дому за старе у Прибоју заражен 31 корисник

У дому за старе „Терза ета“ у Прибоју, до сада је потврђен 31 случај инфицирања корона вирусом, а заражени су хоспитализовани у Општој болници у Ужицу.

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 24 пацијената. У протекла 24 часа примљена су четири, а отпуштена два пацијента, пише Глас Западне Србије. За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледано је 32 пацијента, од којих је 18 првих прегледа. (ГЗС)

У ковид болницама у Врању 30 пацијената, 8 ковид позитивних

У Врању је према подацима од јутрос, до 7 сати, у ковид болницама укупан број пацијената 30, од чега ковид позитивних осам, саопштено је на градском сајту. Међу хоспитализованима нема деце. Отпуштена су 4 пацијента, а од овог броја, један је транспортован у Специјалну болницу за плућне болести у Сурдулици. Тренутан број слободних места је 150. Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД било је 129 прегледа. Од тог броја 32 су прва прегледа, а 97 контролних. Узоркована је крв код 51 пацијента и сачињено 47 РТГ плућа. Урађено је 38 брзих тестова и 23 ПЦР теста.

Кон: Нема опуштања, треба да схватимо ово озбиљно

Епидемиолог Предраг Кон је навео да је тешко да ћемо уопште стићи до нуле, када је реч о броју новозаражених, и до прекида првог таласа. Сматра да ће бити повећања бројева после одређенг попуштања мера, али наглашава да ни у ком случају није дозвољен рад ноћних клубова, већ је само продужено радно време трговинским радњама и кафићима и ресторанима који имају баште.

Рад угоститељских објеката који имају башту продужава се до један сат после поноћи, рад трговинских објеката до 23 часа, док је максималан број људи који могу да се окупе на отвореном и затвореном простору повећан са 10 на 30, одлучено је јуче на седници кризног штаба Владе Србије.

Симптоми

Светска здравствена организација наводи на свом званичном сајту да вирус почиње грозницом, праћен сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је пацијентима потребно болничко лечење. Неки од симптома који се још наводе су главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем.

Што се тиче температуре, СЗО наводи да најчешће долази до постепеног раста телесне температуре. Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.

Мере опреза свакако примењујте

* Избегавајте контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

* Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа;

* Појачајте хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;

* Препоручује се ношење маски пре уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања;

* Обавезно је придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање.

* избегавање контакта са живим или мртим дивљим или домаћим животињама.

- У ситуацији када још није утврђено да ли имунитет излечених од короне траје свега два месеца, апеловао бих на Владу да послуша захтев Главног одбора Уније синдиката просветних радника Србије, за одлагањем почетка нове школске године, каже Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије.  ПрочитајтеОВДЕ  шта је још рекао.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА