Најновије

ПОИГРАВАЈУ СЕ СА НАМА: Поруке Вучића уочи састанка у Белој кући још једна представа за јавност

Поруке председника Србије Александра Вучића уочи његовог сусрета са косовским премијером Авдулахом Хотијем у Белој кући представљају још једну представу за домаћу јавност и његов покушај да кривицу за актуелну ситуацију у вези са КиМ пребаци на своје претходнике на тој функцији, оцењују представници опозиције.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Они тврде да је апсурдно што Вучић одбија сусрет са америчким председником Доналдом Трампом, ако од Србије буде тражено да призна Косово, а да ни не зна да ли је тај састанак уопште на Трамповој агенди.

Председник Србије је, подсетимо, у суботу за ТВ Пинк изјавио да очекује изненађење на предстојећим преговорима Београда и Приштине у Вашингтону, имплицирајући да би то подразумевало да Србија призна Косово. Како је нагласио, у том случају „одбио би састанак са Трампом“.

Вучић је казао да је добио званичну агенду за те разговоре, на којој је била „само једна тачка“, коју није прецизирао, али је нагласио да Србију 3. и 4. септембра „ипак чекају тешки преговори“.

Он је навео и да Србија „мора да плати цену“ неуспешних политика и пораза из деведесетих година, као и да су преговоре о Косову отежале „претходне власти“.

Бојан Пајтић, бивши председник Демократске странке, коментарише да се „не зна шта је безобразније – то што Вучић прећуткује да је управо он један од главних криваца за наше националне поразе, или то што, уместо да преузме одговорност, пребацује је на оне који су се деведесетих година борили против његове катастрофалне политике“.

– Вучић је у земљи силан, а у свету ситан. Снисходљив је и према Орбану, а камоли према Трампу. Кад би могао, дао би пола Србије за билатерални састанак са председником САД. Он је већ Бриселским споразумом признао међународни субјективитет Косова, када је притисак на српску страну био занемарљив. То што каже да се не би састао са Трампом може значити само једно – тај састанак апсолутно није ни био планиран, сматра Пајтић.

Павле Грбовић, потпредседник Покрета слободних грађана, констатује да се ради о још једном Вучићевом замајавању јавности и покушају да се од предстојећег састанка направи нова велика „победа“ Србије.

– Вучић одбија састанак на који није ни позван, због понуде која уопште није на столу, али ће ту непостојећу ситуацију користити да кроз своје таблоиде и друга средства масовне манипулације себе представи као хероја и заштитника националних интереса. Сваки одлазак представника Србије у САД је битан догађај и мора бити пажљиво планиран и максимално искоришћен, а не да служи за попуњавање термина у јутарњем програму Пинка и Хепија. С друге стране, причом како се у првом тренутку није знало шта ће бити тема састанка, као и каснија нагађања да ће га тамо сачекати изненађење, служе да се прикрије једноставна и тужна истина, а то је да председник Србије нема никакву платформу нити идеју како решити питање Косова, нити о чему треба да разговара са највећом светском силом. Таква пасивност и безидејност ће на крају резултирати изнуђеним и наметнутим решењима, која се готово без изузетка испоставе као најгора, поручује Грбовић.

Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, каже за Данас да су „сви државни званичници, а првенствено председник Републике Србије, везани Уставом Србије и никакво прихватање сецесије КиМ није могуће ни правно, ни политички ни историјски, стога је потпуно беспредметно свако помињање једне такве опције“.

Према мишљењу Јанка Веселиновића, лидера Покрета за преокрет, Вучића „нико не пита када ће стићи и када ће отићи“.

– Водају га по тим сусретима као мечку. Са њим се нико од светских државника не састаје мимо теме Косова и Метохије. Он не одлучује ни о месту ни времену састанка. То је тужно, комично, а за Србију погубно. О својим разговорима никога не извештава, а сада и нема кога, пошто немамо ни Скупштину ни Владу. То да се неће срести са Трампом ако њему не буде одговарало је равно хваљењу да се са њим руковао четири пута. Трамп има свој циљ у изборној кампањи а „наш“ аутократа му је ту само небитна фигура. Није искључено да ће се са њим и сликати пред изборе, баш као са Клинтоновом „зато што је паметан“. Све то скупо плаћају грађани Србије, каже Веселиновић.

Мирослав Паровић, лидер Народног слободарског покрета, констатује да „Вучић зна да тема у Вашингтону неће бити директно признање Косова па зато унапред себе проглашава за великог патриоту који ће чак и Трампа одбити“.

– То је стара шибицарска фора одвлачења пажње. Суштина актуелног политичког момента је одлука дела међународне заједнице да се обрачуна са балканском мафијашком унијом и зато пре свега Немачка, али и Русија пуштају јасне сигнале да ће Ђукановић, Вучић, Рама и Борисов ускоро бити суочени са судбином Санадера и бас зато се сви они окрећу само ка дубокој америчкој држави и Кини, па искрен да будем ја још увек мислим да ће попут ђака који бежи са контролног Вучић појести жив кромпир како би добио температуру и оправдање да уопште ни не оде у САД, наводи Паровић.

Тадићев позив на ТВ дуел

Председник Социјалдемократске странке и бивши председник Србије, Борис Тадић, позвао је Александра Вучића да у ТВ-дуелу дискутују о „оптужбама које (Вучић) свакодневно износи на рачун бивше власти“ коју је предводио Тадић, и о политици према решавању питања Косова. Тадић је у саопштењу навео да Вучића на дуел позива у својству бившег председника Србије, а не у својству представника опозиције, те да би Вучић требало да покаже „минимум храбрости“ и суочи се са одговором на оптужбе „које кукавички једнострано износи скоро деценију“.

Вучић има шизофрену параноју, остаће доживотно луд, више о томе ОВДЕ!

Извор: Данас

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА