Најновије

Пакао је почео у зору, а годинама Србе пеку сузе: "Олуја" је пролила крв и однела животе, а шта доноси будућност?

Злочиначка операција Олуја почела је 4. августа 1995. у 5 ујутру. Хрватска војска је организовала више од 150.000 људи и тако је окупирала територију Републике Српске Крајине. Током Олује из РСК је протерано 280 000 Срба, убијено и нестало 2000, срушено је 78 цркава, а запаљено и опљачкано 40 000 домаћинстава. Међу убијенима и несталима је више од 1200 цивила, од чехга 522 жене и 12 деце.

Српске избглице из Хрватске (Фото: Јутјуб)

За свега 80 сати ликвидирала је државу створену 1991. године у побуни српског становништва протв националистичке владе из Загреба. У исто време, хрватска војска чисти ову територију од целокупног становништва које у бескрајним колонама напушта своје куће и сву имовину у нади да се домогне територије Србије или Босне. Кретање избеглица, за које се сматра да их је било између 200.000 и 300.000, трајало је око 10 дана.

Шта се догодило са Крајином - поново ослобођеном или окупираном од стране Хрвата, као и са избеглицама, више није занимало хрватске медије, јер су они ово славили као победу. Под угашеним рефлекторима медија и јавности, беснеле су паликуће, лопови, убице.

Петог августа на територији окупираног Книна, приликом преношења у болницу, тела неколико српских војника, убијених у нередима извађена су из врећа и осакаћена. Хрватске снаге су бомбардовале једну колону српских цивила. У року од три минута експлодирало је шест граната, које су раниле 10 особа, а убиле четири.

Шестог августа хрватски војници отпочели су пљачку у Книну и Грачацу. Све куће су биле бар делимично разорене, пет их је потпуно демолирано, а шест запаљено. Запаљена је и зграда у којој су канцеларије и станови војних посматрача ОУН. Једна кућа у Книну, која се налазила у близини касарне, дигнута је у ваздух помоћу експлозива. Четири куће у центру града су запаљене.

Седмог августа су у Двору, наоружани људи у униформи (највероватније Хрвати и босански муслимани), масакрирали деветорицу хендикепираних Срба. На територији Крајине настављено је паљење кућа и пљачкање станова, као и крађа стоке српских сељака.

Осмог августа је у Слуњу запаљено седиште полиције ОУН. Хрватски полицајци покрали су из седишта сву опрему, опљачкавши уз то Биро за хуманитарне и политичке послове ОУН.

Нереди су се наставили и недељама касније али о њима нико није обавештавао јавност

Постоје списи у којима се наводи да су се хрватској војсци давали наркотици и опијати како би извршавали сва наређења.

Након операције Олуја, председник Хрватске је своје говоре започињао са "Хрвати и Хрватице" јер осим Хрвата, у Хрватској није остао нико.

Какво је стање у Хрватској данас, након 25 година?

Много Срба и дан данас наводи да се у Хрватској не осећају најпријатније, да су често у страху и да се нетрпељивост још увек осети.

Прича коју никада нећемо заборавити јесте и прича младих туриста који су се нашли у Дубровнику уочи обележавање Олује, у августу 2018. године.

- Шетали смо улицом најнормалније, разгледали град, причали. У једном тренутку на углу једне куће уочили смо гомилу црно-белих фотографија која је изгледала као изложба, пришли смо у жељи да видимо о чему се ради, не размишљајући да је у току обележавање Олује. Човек који је слике изнео на улицу чуо је да причамо на српском и почео да виче "Гледајте! И треба да гледате! То су слике најуспешније хрватске акције у којој смо сав шљам, све Србе, отерали из наше државе!". А онда се наставио низ псовки и увреда. У Дубровнику смо се задржали само још онолико колико нам је требало да стигнемо до паркинга. Никада се више нисмо вратили у тај град - рекла је група младих туриста.

Русија ће одмах реаговати на појаву америчких ракета у било ком региону, више о томе ОВДЕ!

Извор: Медијии

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА