Најновије

Преминуо начелник пулмологије Владимир Жугић

Начелник Поликлиничке службе Клинике за пулмологију КЦС, пулмолог др Владимир Жугић данас је изненада преминуо, објавили су медији позивајући се на Жугићеве колеге и блиске пријатеље.

др Жугић (Фото: Јутјуб)

“Познати пулмолог, чије смо савете слушали у току епидемије коронавуруса преминуо је од инфаркта, сазнајемо од његовог колеге и блиског пријатеља", наводи ТВ Нова.
 
Наводно је тестиран на вирус корона и био је негативан.
 
Специјалиста за плућне болести у пензиј примаријус др Славица Плавшић опростила се од колеге Жугића објавом на Твитеру: "У шоку сам и бескрајно тужна. Почивај у миру драги наш докторе и пријатељу. А ми ћемо те заувек памтити по доброти и стручности".
 
Владимир Жугић био је  пулмолог са вишегодишњим искуством, врхунски стручњак у лечењу астме и хроничне опструктивне болести плућа, а на Медицинском факултету Универзитета у Београду 2015. године је изабран у звање доцента.
 
Др Жугић непосредно пред смрт говорио је често о коронавирусу, нарочито о тешкој клиничкој слици код млађих људи.
 
"Познато нам је и да млади могу развити тешке клиничке слике, али се не слажем да су посебно ризична група. Немамо такве податке ни из једне озбиљне клиничке студије. У питању су само појединачни случајеви. Нама је просек умрлих преко 50 година. То што, нажалост, виђамо младе људе у тешком стању који заврше и летално је зато што постоје људи који су једноставно склони тешким формама, највероватније то има везе са великом распрострањеношћу АЦЕ2 рецептора, али ни то није сасвим јасно зашто је тако. Велика већина младих оздрави", истакао је пре непуних месец дана.
 
Такође је причао о томе какви морају да буду критеријуми да би неко био прикључен за респиратор.
 
"То је у тренутку када вирус прави тежак акутни респираторни дистрес плућа, који се не виђа само код ковида, односно када плућа једноставно не могу више да функционишу самостално – да унесу довољно кисеоника, а избаце довољно угљен-диоксида. Прво покушавамо неинвазивне методе, а ако то не уроди плодом, пацијент мора на респиратор", навео је Жугић.
 
Био је члан бројних домаћих и иностраних удружења, аутор и коаутор многих радова објављених у стручним часописима. 

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА