Најновије

ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Слом Вучићеве спољне политике, Србија се јасно дистанцира од Русије

Војни аналитичар Александар Радић изјавио је за Н1, коментаришући одлуку Владе Србије да у наредних шест месеци прекине све војне вежбе и све војне активности са свим партнерима, да није било другог излаза из кризе у којој се затекла наша власт.

Александар Радић (Фото: Јутјуб)

"Било је заиста незамисливо кад је дошло до краха спољнополитичког концепта, и односа према Русији, наставити даље у истом правцу и задржати квалитетну војну сарадњ", казао је Радић за Дневник ТВ Н1, и подсетио да је до захлађења руско-српских односа дошло још пре месец дана када су у Москви сазнали да је Србија купила кинески ситем противваздушне одбране, а не руски, док је, после потписивања вашингтонског споразума дошло до, како је рекао, екслпозије негативних емоција.

"Није случајно и што је министар (одбране Александар) Вулин тај који то саопштава јавности, у свом класичном тону стварања слике о томе како смо угрожени, јер он је пре свега четири дана са руским минстром (одбране Сергејом) Шојгуом рекао да је сарадња с Русијом боља него икада", навео је Радић истичући да је део јавног мњења у Србији снажно проруски оријентисан, и да му је тешко саопштити да релације с Москвом нису какве су биле.

Подсетио је и да ЕУ већ годинама подсећа Србију да је немогуће да буде део Уније, а да не поштује заједничку спољну и безбедносну политику, а да је у ситуацији када је једна наша јединица требало да оде у Белорусији, на војну вежбу с Русима и Белорусима, на самој граници са НАТО земљама, и то у сценарију који је негативан за НАТО, једини излаз био да се нађе начин да се не оде.

Стога је Радић, иако се одлука Владе формално односи на активности и са западом и са истоком, мишљења да ће у стварности бити последица искључиво на војну сарадњу Србије и Русије, јер је била планирана још једна заједничка вежба са њихјовом армијом.

"Јасно је да је после вашингтонског догађаја Србија на дистанци према истоку и да ће она бити даље продубљена", казао је Радић.

Још један доказ да је у Вашингтону дошло до краха српске спољне политике је, према Радићевим речима, проблем Блиског истока и Вулинова најава да би могло да дође до повлачења српских војника из мировних мисија у инострснтву.

Наиме, највећи број српских војника у иностранству тренутно је у Либану у, како је истакао, местима са шиитском већином, односно упориштима Хезболаха. А, када се обавежете да Хезболах означите за терористичку организацију, и да амбасаду и Израелу пребаците у Јерусалим, онда заиста ризикујете противакције, јер је слика тамо, нажалост црно-бела - или сте с нама или сте против нас, упозорио је Радић.

Ипак, изразио је наду да ће се ситуација убрзо вратити у нормалу, али је подвукао да ће војска платити цену, јер се сада већ праве планови за 2021. годину, и припадници Војске Србије изгубиће доста уколико се сарадња са међународним партнерима ускоро не настави.

"Вучић је потписао још један документ у Вашингтону! Требало је да сви грађани Србије добију по 1.000 долара." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА