Најновије

ТРЕСЕ СЕ ЦРНА ГОРА! МИЛОВ РЕЖИМ У ПАНИЦИ: Први Ђукановићев човек на удару закона!

Доскорашњи потпредседник Скупштине Црне Горе и високи функционер ДПС-а Бранимир Гвозденовић могао бити бити прва крупна риба која ће завршити на оптуженичкој клупи након што је власт промењена.

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Он је најчешће прозиван због потенцијалног сукоба својих јавних овлашћења с приватним интересима везаним за пословање приватних фирми у којима су, кроз поступке јавних набавки, чланови његове уже или шире породице били веома активни и добијали на тендерима вредне послове од државе.

Гвозденовић је главни човек за све прљаве послове Мила Ђукановића. Његово име се налази на врху списка, који је у поседу једног међународног тима истражитеља који месецима истражује високе функционере ДПС-а и њихове послове у иностранству.

Вести о корупционашким пословима бившег министра, рекетирању страних инвеститора, о нелегално стеченим некретнинама, милионским дуговањима и његовом учешћу у приватизацији највећих државних предузећа,  које је Душко Кнежевић обелоданио из Лондона, нису заправо ништа ново.

Кнежевић наводи да је Гвозденовић сувласник ексклузивне парцеле на Јадранском сајму у Будви, на којој фирма "Safiro beach resort" планира градњу двије куле са по 15 спратова, односно хотел и станове за тржиште. Као инвеститор нових солитера надомак Словенске плаже, помиње се подгоричка компанија "MIA Investments", у власништву турских држављана.

Кнежевић тврди да је Гвозденовић, преко свог кума, подгоричког бизнисмена Раденка Радојичића, власник локације Мала плажа, у залеђу Краљичине плаже код Чања, познате по пропалој продаји  инвеститорима из Абу Дабија. "Знао је за договор са Арапима и да ће ту бити ексклузиван туристички ризорт, знао је да ће у околини порасти вредност земљишта па је купио ту локацију поред Краљичине плаже - казао је тада Кнежевић.

Поред Мале плаже, "власник је земљишта у Росама, на Луштици, која се води на име компаније Northstar, а назив пројекта је Montrose".

Наведени пројекат туристичког ризорта на херцегновској страни Луштице, један је од централних изложбених поставки на фестивалу некретнина "ФРЕИ", који се под покровитељством Гвозденовићевих министарстава сваке године одржава у хотелу "Маестрал. Или на Сајму некретнина у Монте Карлу. О трошку државе, наравно.

Оптужио је Брана за рекетирање страних инвеститора, за протежирање кумова  злоупотребом нагомиланих функција. Од ирског инвеститора Луис Мегвајера,  сувласника хотела Фјорд у Котору, који је у међувремену срушен, Гвозденовић је, тврди Кнежевић, тражио 2 милиона евра "да реши све његове проблеме у Црној Гори". Помиње и покушај рекетирања Руса, власника компаније "Метропол", у чијем је власништву острво Св.Марко у тиватском заливу, од којих је кум Брано тражио целих 10 милиона евра како би их припустио да улажу у изградњу туристичког смјештаја на Острву цвећа. И то је, као, једини разлог што Острво цвијећа није туристички валоризовано. Свом другом куму, поменутом Радојичићу, са позиције предсједника Борда директора ЕПЦГ, Гвозденовић је наместио посао изградње станова у Подгорици. На његово име је, наводно, подигао кредит  у износу од 2,5 милиона евра у Атлас банци који никада није враћен. Чини се као да се у Атлас банку по паре улазило као у самоуслугу, па Кнежевић подсјећа Гвозденовића како је "лично узео 300.000 евра у Атлас банци на име кредита који такође није враћен“.

Истраживање које је још 2012. године спровео МАНС је показало да је Гвозденовић је као министар урбанизма свом куму омогућио да супротно закону и планским документима, сагради две стамбене зграде, са близу 100 стамбених јединица. У кривичној пријави коју смо тада поднели се наводи да је Гвозденовић, злоупотребио функцију министра урбанизма и компанијама свога кума ("RR Inženjering" и "Kapacity") 2010. године издао грађевинске дозволе које су омогућавале градњу више етажа него што је било могуће тадашњим планом за насеље Момишићи у Подгорици.

Лукашенко и Путин се састају за 3 дана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: borba.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА