Најновије

ХРВАТСКИ УДАР НА СРБИЈУ И БИХ: Новим прописима смањују погодност прекограничног шопинга! Нема више јефтине куповине!

Ускоро ће на снагу ступити нова правила о количини цигарета коју је могуће пренети преко граница, што ће засигурно смањити шопинг Хрвата у БиХ и Србији, где многи купују дуванске, али и друге производе, по нижим ценама.

Граница (Фото: carina.rs)

Правилник о ослобађању од ПДВ-а и трошарине за робно увезивање у особној пртљази особе које путују из трећих држава те за робу увезену као малу пошиљку некомерцијалног значаја Хрватска је одлучила изменити, а време ће и царинске контроле на граници бити ригорозније.

Тако ће се од 15. октобра у земљу моћи унети највише две кутије цигарета, док се до сада могла унети цео бокс. Када је реч о дувану, уместо досадашњих 250 грама, смеће бити унети само 50 грама, јавља Глас Славоније. Ваздушни саобраћај је изузет од тих правила.

Према незваничним проценама, Хрватска на куповини цигарета у БиХ и Србији годишње губи чак 70.000 евра у дажбинама.

Ове године због пандемије коронавируса смањен одлазак Славонаца и Барањаца преко граница па је и та потрошња преполовљена.

Наиме, у првих осам мјесеци ове године су страни држављани затражили поврат пореза за робусну купљену у износу од 43,8 милиона конвертибилних марака, док су у истом раздобљу прошле године потрошили око 83 милиона КМ , пише Глас Славоније, позивајући се на податке портпарола Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратка Ковачевића.

Гранични прелаз Орашје предњачи по вредностима робе изнесене из БиХ јер преко њега многи Славонци одлазе у прекогранични шопинг. Реч је у износу од 5,6 милиона КМ. Купују се прехрамбени производи, гориво, али и лекови, који су тамо јефтинији, а у Хрватској се често не могу набавити без рецепата. Ту су и аутодијелови, намештај, столарија, али и неке услуге, попут стоматолошких. Цигарете и духан ипак су главни разлог одласка Хрвата у куповину у БиХ и Србији, а током пандемије су многи шверцери дуван продавали и по троструко већим цена него иначе.

Успешну акцију полиције Републике Српске можете видети ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА