Најновије

И РОБОТИ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Како ће изгледати путовања авионом у блиској будућности?

Чини се да је нова ера ваздушних путовања на помолу. Успед мера које су донете током пандемије корона вируса, а које имају за циљ примарно повећање безбедности путника, сасвим је јасно да ваздушна путовања неће баш бити као што смо навикли.

Путнички авион (Фото: pixabay. com)

Не би било чудно ако у одређеним земљама буду уведени роботи на аеродромима, који ће се бавити дезинфекцијом, али и осталим услугама. Широм света постоје многе нове идеје, које су за сада још увек у фази испитивања.

Шта значи ако сте "зелени"?

У Кини су донете мере, које су врло захтевне за путнике. Поред тога што је потребно да приложе доказ да нису заражени корона вирусом, они морају и да покажу посебан QР код, који је у зеленој, жутој или црвеној боји. И свака боја јасно ставља до знања да ли је то особа која је имала вирус или га има, односно која га ни нема. Тако на пример, зелена боја тог кода је знак да је путни тестиран, како наводи CNN. А управо захваљујући том коду, односно његовој садржини, зна се где се путник кретао.

Иако постоје опречна мишљења о томе, чињеница је да је праћење ситуације врло важно због прибављања одговарајућих података, на основу којих се и спроводе разна истраживања.

Постоје индиције и да ће поједине авио-компаније дати већу могућност избора корисницима пословне класе.

Да ли ћете остајати гладни?

Посебну потешкоћу у овом случају представља и послуживање у авионима. Одређене компаније су потпуно престале са применом те услуге, док има и оних које активно разматрају увођење робота, који ће послуживати путнике онда када то буду затражили.

Избацивање седишта (не брините, не током лета)

Свакако се широм света разрађују различити модели функционисања авио-компанија. Почев од избацивања седишта из средишњег реда, обавезног коришћења заштитних одела и опреме од стране особља, као и маски за сваког путника.

Многе авио-компаније су увеле обавезу ношења маски током лета, јер је познато да је управо унутрашњост авиона најризичнија по питању ширења заразе.

Једна од првих компанија на подручју Блиског Истока, која је увела обавезно ношење специјалне заштитне опреме за кабинско особље је и Катар ервејз.

У фази испитивања су тренутно и многе технологије, а све оне су усмерене на заштиту и путника и особља током лета, као и на побољшање квалитета услуга.

Пажња је усмерена и на убрзавање протока путника на аеродромима, затим на утврђивање стања њиховог здравља, као и на безбедност током лета, те приликом укрцавања и искрцавања. Исто тако се води рачуна и о дезинфекцији авиона, али и аеродромских зграда, па се и у том смислу спроводе истраживања.

Руски авиони приредили прави спектакл! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА